Så här tjänar du poäng på bästa sätt

Jag gör inte ett enda köp utan att tänka på hur mycket poäng jag kan tjäna. Samtidigt tjänar jag också poäng från att flyga, genom att bo på hotell och genom att vara medveten om och delta i olika kampanjer. Att resa är inte gratis, så det är viktigt att maximera värdet från varje krona man spenderar och få ut så mycket som möjligt ur det. I artikeln nedan är det fokus på hur man kan tjäna så mycket SAS-poäng som möjligt, men löpande i bloggen går jag också igenom hur du kan öka din poängbalans i andra program.

Vad är värdet på Eurobonuspoäng?

Du har säkert ställt dig själv frågan vad Eurobonuspoäng är värda när du läst det här inlägget. Alla har olika definitioner om vad poängen är värda men jag värderar i dagsläget Eurobonuspoäng till cirka 125 kr / 1000 poäng. Det går att få betydligt bättre värde än så vid vissa bonusresor, så det är en ganska konservativ värdering.

Glöm inte att använda ditt kreditkort

Jag har sagt det innan och jag säger det igen. Nyckeln till att tjäna så mycket poäng som möjligt är att använda ditt kreditkort för alla köp du gör – från stora till små köp. Bara genom vardagliga inköp kan man tjäna ihop en hel del poäng, utan att det kostar en något. Det som ger bäst utdelning är som sagt Amex-kortet (läs mer om vilka kreditkort som är bäst här), och är man flera i hushållet så kan man söka ett eller flera extrakort till övriga familjemedlemmar och på så vis tjäna poäng snabbare. Har du en kompis som ska göra ett större inköp? Betala med ditt kort och be de swisha dig.

De få onlinebutiker som inte tar Amex brukar ta Klarna eller PayPal som accepterar Amex-kort. Om du handlar via Klarna, välj då att betala med ditt Amex-kort och inte på faktura. Du får då poäng på alla köp, och du är dessutom skyddad av både Klarnas köparskydd och Amex köparskydd. 

Efterrätt
Den här efterrätten blev mycket godare när jag visste att jag tjänade poäng för den.

Använd dig av shoppingportaler

Antagligen handlar du – precis som de flesta svenskar – en hel del på nätet. Det finns en hel del Eurobonuspoäng att tjäna om du går igenom SAS Eurobonus Shopping-portal. Många butiker är idag anslutna till shoppingportalen, från Gymgrossisten till Apple och City Gross. I den mån det är möjligt bör man handla på butiker som finns med på shoppingportalen. Om du exempelvis ska köpa ett par skor, och skorna finns för liknande pris hos två butiker, men endast en av butikerna är anslutna till shoppingportalen, så är det bäst att du handlar genom butiken som också ger dig poäng på köpet. Handlar du genom shoppingportalen får du också möjligheten att dubbeldippa, dvs. tjäna poäng både från köpet, men också tjäna poäng som vanligt för att du betalat med ditt kreditkort.

Man kan exempelvis tjäna poäng på Gymgrossisten
Handla på Gymgrossisten och tjäna 60 poäng per 100 kr spenderat.

Exempel: I skrivande stund ger Gymgrossisten 50 kr/100 kr (exkl moms) spenderat via portalen. Om du då gör ett köp på 2000 kr, och betalar med ditt American Express Premium så tjänar du 1100 poäng (800 poäng för köpet via portalen + 300 poäng för att köpet gjordes med ditt Amex). Enkelt!

Du når SAS Online Shopping-portal här.

Tänk strategiskt kring ditt flygande

Givetvis går det också att tjäna Eurobonuspoäng genom att flyga! Som vi gått igenom tidigare så ingår SAS i Star Alliance. Det innebär att du tjänar poäng både när du flyger med SAS, men också med de andra bolagen i alliansen. Hur mycket poäng du tjänar avgörs helt och hållet av vilken bokningsklass din biljett är i, och det går att hitta informationen om hur mycket du tjänar hos olika flygbolag här.

Försök i den mån det är möjligt flyga inom Star Alliance. Nuförtiden är det såpass stor priskonkurrens på marknaden att bolag som SAS och Lufthansa ofta kan ligga på samma pris, eller till och med vara billigare än t.ex Norwegian. Om du är under 26 år gammal har SAS dessutom ungdomsbiljetter till mycket låga priser.

Håll ett öga öppet för kampanjer på flygbiljetter. Jag lägger alltid upp extra bra kampanjer på bloggen.

Tjäna poäng genom vardagsärenden

Genom att hålla utkik på SAS ”tjäna poäng”-sida, som är tillgänglig här kan man ofta hitta sätt att få poäng för vardagsärenden. Tidigare har SAS exempelvis haft erbjudanden från Trygghansa och Bjurfors, där man fått poäng för sin försäkring, respektive värdesättning av ens lägenhet.

I dagsläget finns det ett erbjudande från Fortum där man kan tjäna 13 000 Eurobonuspoäng första året som kund hos Fortum, när man registrerar sig genom SAS. Det tillkommer nya samarbeten hela tiden och jag lägger upp de erbjudanden som är bra på bloggen.

Betala räkningar via Betalo

Betalo är en tjänst som låter dig betala räkningar med ditt kreditkort. Det är ett väldigt bra sätt att öka sin spendering på om man exempelvis inte når upp till spenderingskravet som finns för att få sina American Express rabattvouchers som man får vid 150 tkr, respektive 300 tkr spenderat på ett år. Betalo tar i dagsläget 2,5% i avgift för att utföra en betalning. Du kan exempelvis betala in till Skatteverket genom Betalo.

Prisexempel: Räkning på 10 000 kr, betalt med SAS American Express Premium Card. Du betalar 250:- i avgift. Du får ytterligare 10 000 kr spenderat på ditt Amex-kort, och får därutöver även 1537 Eurobonuspoäng. 

Tjäna Eurobonuspoäng i butik och på restaurang

Utöver att kunna tjäna poäng genom dina kreditkort kan du också använda dig av Eurobonus Everyday, där utvalda butiker och restauranger erbjuder extrapoäng per automatik när man handlar hos dem. Genom att ansluta ditt kort till Eurobonus Everyday kan du tjäna upp till 200 Eurobonuspoäng / 100 kr spenderat, så det kan snabbt bli en hel del poäng.

Jag har skrivit ett inlägg om hur du använder dig av Eurobonus Everyday här, där jag också berättar hur du ansluter dig.

Klicka här eller använd dig av SAS-appen för att se vilka handlare som är anslutna och hur många poäng de ger.

Starta en Point Sharing-grupp

SAS erbjuder  möjligheten för en s.k. ”Point Sharing”, eller poängdelningsgrupp. I praktiken innebär det att du kan skapa en poängdelningsgrupp där du kan bjuda in upp till 7 andra personer där poängen samlas i en gemensam pott och således blir det enklare att nå sin bonusresa i business eller first class. Perfekt om man vill bjuda in vänner och familj med andra ord. Jag berättar mer om Point Sharing-konceptet i den här artikeln.

Bjud in vänner till Amex

Du kan tjäna en hel del poäng på att bjuda in dina vänner till American Express. Sanningen är att det är ett suveränt kort, så det är en win-winlösning. Oftast har Amex ett bättre erbjudande för nya kunder om de blir rekryterade än om de blir medlemmar direkt via hemsidan. Du kan få mellan 2 500-20 000 Eurobonuspoäng beroende på vilket kort din vän väljer att skaffa. Du kan läsa mer om rekryteringen och aktuella erbjudanden under Mitt Konto på American Express hemsida.

Håll dig uppdaterad på de senaste kampanjerna och tipsen

Håll dig uppdaterad på de hetaste kampanjerna och tipsen. Läs min blogg då och då och gå med i mitt nyhetsbrev så är du den första som får veta så fort något nytt händer. Målet med Lyxresan är att få dig att tjäna poäng för dina vardagliga aktiviteter. När du blivit bättre på det så finns det en massor med fler sätt att öka din poängbalans på – och jag kommer göra mitt bästa på att lära dig de sätten i sinom tid.


Så här kan ett år se ut för dig

Låt oss ta ett exempel på hur ett års poängintjäning kan se ut för dig, utan någon större ansträngning från ditt håll. Jag har försökt ta ett exempel som är enkelt för de flesta att nå – och givetvis kan man tjäna mycket mer poäng än så här. 

Förutsättningen i det här exemplet är att du har SAS American Express Premium Card (läs mer om det här) och att du spenderar 150 000 kr på ett år med det kortet.

 • + 22 500 poäng genom din spendering (15 poäng per 100 kr x 150 000 kr)
 • + 15 000 poäng som välkomstbonus från SAS Amex Premium
 • + 13 000 poäng genom Fortum eftersom du bytt elavtal
 • + 12 000 poäng genom vardagsköp som du fått genom SAS Online Shopping-portal och ”SAS Eurobonus Everyday”
 • + 4 500 poäng genom att äta på Eurobonus-anslutna restauranger
 • + 24 000 poäng genom att du rekryterar vänner till Amex
 • + 7 800 poäng genom att du köper en soffa på Rum21 och går igenom SAS shoppingportal
 • + 1200 poäng genom att du åker en T/R till Köpenhamn med SAS

Totalt: 100 000 poäng på ett år + en rabattvoucher som ger dig 50% rabatt på valfri bonusresa med SAS / Star Alliance.

Lufthansas First Class
Du är garanterad härlig sömn i den färdigbäddade sängen ombord Lufthansas First Class.

Du väljer att använda 87 500 poäng + din rabattvoucher + cirka 1500 kr i skatter på att flyga First Class med Lufthansa från Stockholm till Los Angeles T/R som annars hade kostat cirka 50 000 kr.  Läs mer om den upplevelsen – där du bl.a blir hämtad och körd till planet med en Mercedes eller Porsche, får äta kaviar och lägga dig i en bekväm säng 30 000 fot över marken. 

Prisexempel för en betald biljett i First Class
Prisexempel betalt i pengar för Stockholm – Los Angeles T/R i First Class

 


Nästa artikel i serien: Boka din första bonusresa

14 Kommentarer

 1. Världens off-topic men den där desserten, vart åt du den? haha

  • Damon Svara

   Hej Erin! Desserten är Sticky Toffee Pudding på Gordon Ramsay’s restaurang ’Gordon Ramsay Steak’ i Las Vegas. Magiskt god!

 2. tycker verkligen poängexemplet är konkret.. i början när jag läste undrade jag om verkligen skulle kunna klara av det här men efter att ha sett exemplet och vad som krävs så verkar det helt klart möjlig 🙂

 3. läst hela guiden nu. jag och min tjej har tjänat strax över 100 000 poäng + en sån där rabattvoucher under hösten efter att vi började läsa din blogg :D. Vi kommer tjäna typ 30-40 000 till under kommande 3-4 månaderna. Vad rekomemnderar du att vi bokar? Vi vill gärna åka till värmen under mars/april!

  • Damon Svara

   Riktigt bra jobbat! Med cirka 130-150 000 poäng kan två personer komma iväg mer eller mindre vart som helst i business class, och till vissa destinationer i First Class. Om ni exempelvis kommer upp i 150 000 poäng kan ni boka Lufthansa First Class tur och retur till valfri destination i USA eller Mexiko, och möta våren i t.ex Miami eller Los Angeles. Det är en riktigt unik upplevelse som börjar redan på flygplatsen med en dedikerad terminal bara för First Class-passagerare, till att man blir körd till sitt plan i en Mercedes eller Porsche.

   Här är två inlägg som beskriver upplevelsen:
   https://lyxresan.se/2017/09/30/recension-lufthansa-first-class-terminal-frankfurt/
   https://lyxresan.se/2017/10/01/recension-lufthansa-first-class-frankfurt-till-chicago/

   Alternativt kan du åka till Asien/USA med SAS i business class för 100 000 poäng för två personer. Möjligheterna är oändliga 🙂

 4. fredrika s Svara

  Tjänade faktiskt över 27 tusen poäng på onlineshoppingportalen under jul bara.. svinbra tips :D, snartt åker vi till hong Kong!

  • Damon Svara

   Wow Fredrika! Bra jobbat. Det är enklare än man tror och det har du precis bevisat. Ha så kul i Hong Kong!

 5. Jag körde julbord på firman på en av restaurangerna som var anslutna till Eurobonus enligt det tipset du gav här.

  Hela notan resulterade i nästan 15000 poäng till SAS. Jävligt bra :d

Skriv en kommentar