Lyxresans premiss har alltid varit att hjälpa vem som helst att kunna resa i business och first class utan att det ska behöva kosta särskilt mycket, eller innebära några större livsstilsändringar.

Flera läsare har hört av sig till mig de senaste veckorna och berättat om hur de har lyckats resa i lyx med hjälp av tipsen och tricksen som jag lämnar på Lyxresan, vilket gör mig jätteglad!

Möjligheten att resa i First Class blir ofta ett minne för livet. Jag hjälpte två av mina läsare, Emma och Johan att planera och boka sin bröllopsresa i First Class. Vi har haft kontakt sedan de började med sin poängstrategi och jag har coachat dem lite via mejl (vilket jag alltid gör helt gratis, mejla mig bara).  Med deras tillåtelse tänkte jag berätta om hur de gick tillväga för att boka sin bröllopsresa i First Class.

Ny på Lyxresan? Vill du också resa i business class och first class till en bråkdel av kostnaden? Läs Nybörjarguiden för en omfattande insikt i hur du kommer igång.


Förutsättningar

Emma hörde av sig till mig och berättade att hon och hennes fästman Johan ska gifta sig i mars och att de tittade på lite olika alternativ för sin bröllopsresa. Hon ville verkligen lyxa till det, och vi satte tillsammans upp en plan på hur hon bör gå tillväga. Vill du också få hjälp med att sätta upp en plan för ditt poängsamlande är det bara att höra av sig till mig.

Emma och Johan ville åka till Oman för sin bröllopsresa. Oman har på senare tid fått ett gott rykte för sina avskilda, lyxiga hotell och sin gästvänlighet.

 • Emma och Johan började samla poäng i augusti 2017. De hade alltså cirka 6 månader på sig att dra in dem poäng som krävdes för en First Class-resa.
 • Emma och Johan har båda heltidsjobb.
 • Målet var att få 120 000 Eurobonuspoäng på kontot, och även nå 150 000 kr i spending så att de får American Express rabattvoucher som ger 50% rabatt på valfri bonusresa. 
Läs också: Lufthansa First Class – en av mina favoritprodukter i luften
Six Senses, Oman
Lyxhotellet Six Senses, Oman

Vad krävdes för dem att komma iväg?

Med lite planering lyckades Emma & Johan flyga Lufthansas fantastiska First Class
Med lite planering lyckades Emma & Johan flyga Lufthansas fantastiska First Class

Oman ingår i zonen Mellanöstern hos SAS och kostar 120 000 Eurobonuspoäng per person. Om man har American Express 2-4-1 rabattvoucher som ger 50% rabatt så betalar man således 60 000 Eurobonuspoäng per person. Därutöver tillkommer cirka 3000 kr i skatter på biljetten.

Planen vi lade upp var för dem att flyga följande rutt:

Utresa: 

Göteborg – Frankfurt, Lufthansa Business Class
Frankfurt – Dubai, Lufthansa First Class
Dubai – Muscat, Swiss Business Class

Hemresa: 
Muscat – Dubai, Swiss Business Class
Dubai – Frankfurt, Lufthansa First Class
Frankfurt – Göteborg, Lufthansa Business Class

Köper man en biljett till Muscat i First Class betalar man kontant runt 40 000 kr per person. För Johan och Emma innebar det alltså att totalkostnaden hade hamnat på 80 000 kr.

Läs också: Gör det här året till ditt lyxreseår – res i business och first class till en bråkdel av kostnaden

Planen som vi lade upp – och som du också kan följa

För att maximera poängintjäningen var planen följande, som till stor del baserades på råden jag lämnar här och på Nybörjarguiden:

 1. De skaffar sig ett American Express Premium Card, som kostar 100 kr/månad och som kommer med en drös olika förmåner. Bland annat får de tjäna poäng på alla sina inköp, får en rabattvoucher och en suverän reseförsäkring. Det kortet kommer också med 12 000 Eurobonuspoäng i välkomstbonus. I kortet ingår ett extrakort som gör att de tillsammans kan tjäna ihop poängen.
 2. Hon ser till att betala allt som är möjligt med sitt nya Amex-kort, och att om vänner/familj som inte har Amex själva ska göra ett större köp, så ska hon betala med sitt kort och få det tillbaka via en Swish-betalning. Målet är att nå 150 000 kr spenderat på ett kalenderår på kortet så hon får rabattvouchern som ger 50% rabatt på en bonusresa för upp till 2 personer.
 3. Hon byter sitt elavtal från Vattenfall till Fortum och får 10 000 Eurobonuspoäng i välkomstbonus + 250 Eurobonuspoäng / månad.
 4. Alla köp som hon ska göra på nätet ska hon i den mån möjligt gå igenom SAS Online Shopping portal, så hon får poäng på sina köp.
 5. Om hon ser att någon vän kan vinna på att också börja poängsamla, så ska hon bjuda in dem till Amex, och få rekryteringsbonus genom det.
 6. I den utsträckning möjligt handlar dem på restauranger och butiker som är anslutna till Eurobonus, över andra butiker.

Utfallet: 127 000 poäng + rabattvoucher på cirka 6 månader – utan några väsentliga beteendeändringar

Emma och Johan hade gått in helhjärtat för den strategi som vi lagt upp och lyckades komma upp i 150 000 kr spenderat under 2017. Bröllop brukar vara dyra och innebära stora kostnader, vilket Emma & Johan utnyttjade på bästa sätt då dem i den mån möjligt försökte betala allt med sina Amex, vilket gjorde att dem fick en hel del poäng. Genom att handla i Eurobonus-anslutna butiker lyckades man också få in en hel del poäng till, utöver de poängen som de fick från sina kort.

Läs också: Nybörjarguiden – den fullständiga guiden för att komma igång med ditt lyxresande

Så här såg perioden mellan augusti – februari ut för Emma och Johan:

 • + 12 000 poäng som välkomstbonus från Amex
 • + 48 000 poäng eftersom de rekryterade fyra av sina vänner till Amex
 • + 41 257 poäng från spendering på sitt Amex-kort och en rabattvoucher för 50% rabatt på en bonusresa 
 • + 11 500 poäng eftersom de bytte elavtal till Fortum
 • + 5 890 poäng från olika besök hos Eurobonus-anslutna restauranger
 • + 8 800 poäng från köp hos Eurobonus-anslutna butiker (både online och i butik)

Total intjäning på cirka 6 månader: 127 447 poäng + en rabattvoucher

Resan till Oman bokades – för 6228 kr för de båda i First Class (ordinarie pris: ~ 80 000 kr)

Emma och Johan fick ihop sina poäng genom små förändringar i sin vardag och lyckades till slut boka sin bonusresa till Oman i First Class. De betalade en bråkdel av ordinarie pris i First Class, 3114 kr per person plus poängen som tjänades från att tänka smart kring sitt spenderande. Ordinarie pris för biljetten i First Class var cirka 40 000 kr/person vilket innebär en massiv besparing och dem kunde nu lägga pengarna på att lyxa till det ordentligt på destinationen.

Läs också: Så här kommer du iväg på en business class-resa om året – för under 500 kr

Damon, tack så hemskt mycket för hjälpen med att boka vår bröllopsresa. Vi hade kikat på att flyga Business Class till Oman, men även det var rätt dyrt för oss. Att ha fått möjligheten att resa i First Class på ett såpass enkelt sätt hade varken jag eller Johan tänkt oss. Vi blev så väl omhändertagna av personalen och fick till och med åka Porsche till planet, vilket var helt fantastiskt! Det var rätt overkligt för oss att skåla och dricka champagne ombord ett plan. Ett minne för livet och en helt underbar bröllopsresa för oss :). Vi har redan börjat drömma oss bort till nästa lyxresa, då vi satsar på att ta oss till värmen i Asien. TACK! Vi är läsare för livet!

Efter resan har Emma och Johan några tusen poäng kvar som är en bra startpott till nästa lyxresa. Jag har skrivit om Lufthansas First Class på bloggen flera gånger – det är helt klart en av dem bästa First Class-produkterna som går att boka. Läs om Lufthansas First Class Terminal och om en av mina långflygningar i Lufthansas First Class.

Välkomstdrink i Lufthansas First Class som Emma och Johan flög på sin bröllopsresa.
Läs också: Nybörjarguiden – så här kommer du igång med ditt lyxresande

Sammanfattning

Alla har olika förutsättningar för poängintjäning – vissa kommer tjäna mer och andra mindre. Men i det här inlägget hoppas jag kunna illustrera hur enkelt det ändå är att påbörja sitt samlande och komma iväg på sin första resa. Som jag nämnt tidigare är det viktigt att sätta mål för ditt poängsamlande – vart vill du åka om tre månader, ett halvår eller ett år? Behöver du hjälp att planera ditt poängsamlande så är det bara att skicka ett mejl :).

Av

24 Kommentarer

 1. Hej Damon, kul att det här inlägget publicerades. Vi är supertacksama fortfarande! TACK, vi är på bra väg till vinterns asiensemester nu! 😀

 2. Har läst lite på din sida och tacksam för fler såna här konkreta exempel på hur man går tillväga

  jätte intressant inlägg:)

  • Damon Svara

   Toppen, Agnija! Feedbacken uppskattas och fler läsarupplevelser och historier kommer komma under året. Tack för att du läser!

 3. Åh!!! Det här kom helt rätt för oss, jag och sambon ska sätta oss ned och detaljläsa i veckan (Y)

  • Damon Svara

   Så roligt, Danii! Bara höra av er om ni har frågor eller funderingar 🙂

 4. HA HA! Jag och min fästmö satt bokstavligen och pratade om vår bröllopsresa nyss och sen så såg jag det här inlägget i mitt flöde. Väldigt inspirerande, vi ska följa dina tips! 🙂

  • Damon Svara

   Ha, vilket sammanträffande! Så himla roligt att höra, hör av er om ni behöver hjälp!

 5. Min kompis tipsade om din blogg, superroligt och bra inlägg. Vårt bröllop är nästa sommar, så vi ska börja följa dina tips nu så vi kan åka till Bali för vår honeymoon:D

  • Damon Svara

   Hej Zarah! Kul att du hittat hit, och att ni planerar honeymoon! Hör gärna av dig om du behöver hjälp, eller vill bolla och sätta upp en plan för er resa! Må bäst 🙂

 6. Caroline d Svara

  Hej!
  Vi har Amex gold card. Inte hunnit sätta mig in i hur det funkar riktigt, men blir fundersam om det är bättre att ha ett SAS Amex. Får man mer SAS poäng vid varje köp?

  Kommer börja följa din blogg nu, sjukt inspirerande.

  Mvh

  • Damon Svara

   Hej Caroline,
   Välkommen hit och tack för den fina kommentaren! Ja, jag rekommenderar att du byter kort till ett av SAS Amex-korten, kanske SAS Amex Premium till att börja med. Det är gratis första året och ger dessutom bättre utdelning och förmåner för den som vill använda poängen för att resa i business eller first class. Jag berättar kort om kortet här: https://lyxresan.se/sas-amex-premium-perfekt-for-nyborjaren/

   Vi hörs,
   Damon

 7. Hej Damon!
  Jag och min sambo har precis satt oss in i detta och har skaffat ett SAS Amex premium, vi är båda studenter så kan bli lite kämpigt men ska bli spännande att se hur det går. Drömmen hade ju varit en examens resa till Los Angeles nästa sommar 😁

  • Damon Svara

   Hej Hanna! Så roligt att höra att ni hittat hit och att ni ska försöka ta er till LA, jag är övertygad om att ni kommer klara det! Lycka till.

 8. Tjena,
  Tänkte kika om du sett/hört något om Amex ändrar sina villkor i augusti? Norweiganbank ändrar till 0.5% cashpoints men ökar ersättningen för flyg.

  • Damon Svara

   Hej Cs,
   Amex justerade sina villkor i samband med en ny interchange-lag men detta gjordes för lite över ett år sedan så jag förväntar mig inga förändringar från deras sida.

 9. Hej,

  Kan man åka till flera länder med 2-4-1 erbjudandet 1gång/år med SAS Amex Premium kort? Jag trodde själv endast att det gick att nyttja på de länder som är ’taggade’ med SAS Award trip på SAS egna hemsida, t.ex. https://www.sas.se/eurobonus/star-alliance-award-trips/ Men, kanske har fel? Annars vid sökning har det stått att SAS inte flyger dit med poäng, dvs resenär måste bekosta resan själv med pengar och inte poäng.

  Tack för svar!

  Ann

  • Damon Svara

   Hej Ann, det går att använda sin 2-4-1-voucher för samtliga destinationer, både SAS egna och dem som Star Alliance flyger till. Totalt servar Star Alliances 26 flygbolag nästan 1300 destinationer i 195 länder. Den länk du bifogar visar enbart economy och business class-biljetter, och om man vill boka en resa i First Class måste man ringa in. Du söker sådana resor enligt min guide här: https://lyxresan.se/boka-din-forsta-bonusresa

   Hör gärna av dig om du har fler frågor.
   Med vänlig hälsning, Damon

   • Hej Damon,

    Tack för snabb återkoppling! Gick igenom alla frågor samt svar på din länkade guide, superbra i övrigt! Men det var också en läsare som hade frågor kring resor att boka med och betala med poäng. Läsaren hade samma problem med att ”SAS reser inte till den destinationen” vid sökning. Förvisso, kan det i mitt fall bero på att jag bokat en 2-4-1 resa redan och nyttjat den rabatten för i år, som gör att jag inte kan söka andra resor.

    Det du säger är alltså att det skulle gå att flyga med SAS alt. med något av Star Alliance flygbolag till t.ex. Bali och/eller Dominikanska republiken med sin voucher 2-4-1 med Amex Premium kort?

    Tack och önskar dig ett gott nytt år!

    Ann

Skriv en kommentar