En av de mest vanliga frågorna jag fått senaste veckan har handlat om hur man rent praktiskt kommer ut och reser i business class utan att det ska behöva kosta mycket eller utan stora ändringar i ens livsstil.

Som jag nämnt ett par gånger på bloggen så är det faktiskt mycket enklare än man skulle kunna tro och jag tänkte ta upp ett exempel som visar att med lite planerande är det enkelt att komma igång.

Ny på Lyxresan? Vill du också resa i business class och first class till en bråkdel av kostnaden? Läs Nybörjarguiden för en omfattande insikt i hur du kommer igång.


Förutsättningar

Tidigare i år hjälpte jag min kompis Josefine komma igång med sitt poängsamlande och vi lade upp en plan för hur hon skulle ta sig till New York i business class innan årsskiftet.

 • Josefine började med sitt poängsamlande i april. Som längst hade hon alltså 7-8 månader på sig att samla  de poäng som krävdes för en business class-resa till New York.
 • Josefine pluggar deltid och arbetar deltid och har således begränsad inkomst, och begränsat med tid att lägga ner på att lära sig de exakta detaljerna om poängsamlandet.
 • Målet var att få 50 000 Eurobonuspoäng på kontot, och även nå 150 000 kr i spendering så att Josefine får American Express rabattvoucher som ger 50% rabatt på valfri bonusresa. 
Läs också: 5 anledningar varför det är grymt att resa i business class
New York
New York

Vad krävs för att hon ska komma iväg?

SAS Business Class är enkel att uppnå med lite planering.
SAS Business Class är enkel att uppnå med lite planering.

Ordinarie pris för en biljett till New York i business class med SAS är 100 000 poäng per person. Om man har en av American Express rabattvouchers som ger 50% rabatt så betalar man endast 50 000 poäng per person. Därutöver betalar man cirka 450 kr i skatter för biljetten.

Läs också: Recension: SAS Business Class, Stockholm till New York

Köper man en biljett till New York i business class betalar man vanligtvis runt 25 000 kr hos SAS.

Planen som vi lade upp – och som du också kan följa

För att maximera poängintjäningen var planen följande, som till stor del baserades på råden jag lämnar här:

 1. Hon skaffar sig ett American Express Premium Card, som kostar 135 kr/månad och som kommer med en drös olika förmåner. Bland annat får hon tjäna poäng på alla sina inköp, får en rabattvoucher och en suverän reseförsäkring. Det kortet kommer också med 15 000 Eurobonuspoäng i välkomstbonus (värde 1875 kr). Hennes pojkvän får också ett extrakort som ingår i årsavgiften så de tjänar ihop poängen snabbare.
 2. Hon ser till att betala allt som är möjligt med sitt nya Amex-kort, och att om vänner/familj som inte har Amex själva ska göra ett större köp, så ska hon betala med sitt kort och få det tillbaka via en Swish-betalning. Målet är att nå 150 000 kr spenderat på ett kalenderår på kortet så hon får rabattvouchern som ger 50% rabatt på en bonusresa för upp till 2 personer.
 3. Hon byter sitt elavtal från Vattenfall till Fortum, och betalar 12 kr extra per månad, men får 10 000 Eurobonuspoäng i välkomstbonus + 250 Eurobonuspoäng / månad.
 4. Alla köp som hon ska göra på nätet ska hon i den mån möjligt gå igenom SAS Online Shopping portal, så hon får poäng på sina köp.
 5. Om hon ser att någon vän kan vinna på att också börja poängsamla, så ska hon bjuda in dem till Amex, och få rekryteringsbonus genom det.

Utfallet: 71 000 poäng + rabattvoucher på under 6 månader – utan några väsentliga beteendeändringar

Nu hade Josefine lite tur och hade stora inköp genom familj & vänner på sitt Amex-kort, så hon lyckades tillsammans med sin pojkvän komma upp i 150 tkr redan på ett halvår. Fördelar man 150 tkr på ett år så är det 12 500 kr/månad – är man fler i hushållet blir det såklart enklare att nå upp dit. Läs mer här om hur du kan få upp spenderingen på ditt kort.

Läs också: Nybörjarguiden – den fullständiga guiden för att komma igång med ditt lyxresande

Så här såg perioden mellan april – september ut för Josefine:

 • + 15 000 poäng som välkomstbonus från Amex
 • + 12 000 poäng eftersom hon rekryterade två av sina vänner till Amex
 • + 23 625 poäng från spendering på sitt Amex-kort och en rabattvoucher för 50% rabatt på en bonusresa (totalt spenderat 157,5 tkr – från både personlig spendering mellan henne och hennes pojkvän, men hon betalade även för en väns nya bostadsprojekt som innebar stora inköp på IKEA, Bauhaus o.s.v)
 • + 11 250 poäng eftersom hon bytte elavtal till Fortum
 • + 7 377 poäng från diverse köp som gått igenom SAS Online Shopping Portal (bl.a Gymgrossisten, Apple och Beauty Planet)
 • + 2 000 poäng från att ha åkt på weekend till Milano

Total intjäning på 6 månader: 66 252 poäng + en rabattvoucher

Resa till New York bokades i helgen – för 342 kr i business class

Kostnad för en biljett i business class – innan 50% rabatt med vouchern.

I och med att Josefine nu har både de poäng som krävs och rabattvouchern bokades resan i helgen. Hon betalade 342 kr för sin resa i business class, poängen tjänade hon från att tänka smart kring sitt spenderande. 

Efter bokningen har Josefine mer än 48 000 poäng kvar som blir en riktigt bra startpott till nästa lyxresa.

SAS business class med Hästens-produkter finns på alla interkontinentala flygningar.
SAS business class med Hästens-produkter finns på alla interkontinentala flygningar.
Läs också: Recension: SAS Business Class, Stockholm till New York

Sammanfattning

Alla har olika förutsättningar för poängintjäning – vissa kommer tjäna mer och andra mindre. Men i det här inlägget hoppas jag kunna illustrera hur enkelt det ändå är att påbörja sitt samlande och komma iväg på sin första resa. Som jag nämnt tidigare är det viktigt att sätta mål för ditt poängsamlande – vart vill du åka om tre månader, ett halvår eller ett år? Behöver du hjälp att planera ditt poängsamlande så är det bara att skicka ett mejl :).

Av

22 Kommentarer

 1. Måste erkänna att jag tyckte att Nybörjarguiden var bra men lite okonkret på vad som krävdes, detta gav en bra bild. Ska se till att skaffa kortet under året!

 2. Fråga: Rekommenderar du Elite-kortet över Premium? Man tjänar ju fler poäng per krona där väl?

  • Damon Svara

   Jag rekommenderar Premium-kortet till en som precis vill komma igång på grund av att det är ett billigt kort och överlag har väldigt bra intjäning. Om man däremot har hög spendering och kan betala 4000 kr/år som Elite-kortet funkar så är det givetvis ett mycket bättre kort, där du tjänar fler poäng, får fler vouchers och också får andra förmåner. Jag skriver lite om fördelarna på Amex Elite-kortet här: https://lyxresan.se/sas-eurobonus-american-express-elite/

 3. fredrika s Svara

  Hej
  Jag och min partner skaffade Amex och började följa tipsen i nybörjarguiden. Helt sjukt men 4 månader efter har vi nu bokat vår business class resa till Los Angeles i vår med SAS. Vi betalade 375 kr/person för en resa som annars hade kostat cirka 50 000 kr tillsammans. TACK Damon!! Vi rapporterar tillbaka

  • Damon Svara

   Åh vad glad jag blir! Precis av den här anledningen som jag startade Lyxresan. Riktigt kul att ni ska åka på er första lyxresa snart. Hoppas den blir underbar! Rapportera gärna tillbaka 🙂

 4. jag är i ungefär samma sits som josefin, men vill istället till Asien. Skulle det funka med samma upplägg?

  • Damon Svara

   Hej Gôran! Japp, samma upplägg funkar suveränt. Åker man med SAS så är priset i business class samma pris till både USA och Asien. Kör hårt och lycka till!

 5. Hej!

  Om man bor i en mindre stad där väldigt
  väldigt få butiker tar emot AMEX. Tycker du man skall skaffa det ändå? Eller köra på mastercard?

  • Damon Svara

   Hej Jocke!
   Bra fråga. Det beror helt och hållet på hur ditt köpmönster ser ut. Om du handlar mycket på nätet så tar många aktörer Amex där, och köper du resor och hotell så tar även dem Amex. Mastercard är i mina ögon ett väldigt bra komplement till Amex men i och med att poängintjäningen är lägre och man dessutom inte får rabattvouchern så skulle jag i första hand fortfarande rekommendera Amex. Om du däremot inte kommer kunna spendera något alls på Amexet så är givetvis Mastercard att föredra :).

 6. Hej, funkar detta kort även om man inte är skriven i Sverige? Bor i England men reser en del med SAS i jobbet.

  • Damon Svara

   Hej Anders. Tyvärr måste man vara skriven i Sverige för att kunna söka Amex-kortet.

 7. Andreas Lundberg Svara

  Hej,, kul och inspirerande,,, ska läsa mer på din sida!

  • Damon Svara

   Hej Andreas! Kul att du tycker det. Hoppas du kommer igång med ditt samlande, bara att höra av dig om du har frågor eller funderingar 🙂

 8. Hej! Vill prova detta eftersom vi reser en hel del. Men låt oss säga att man inte kommer upp i 150.000kr på ett år? Får man behålla till nästa kalenderår el? /LTJD

 9. Hallå där!

  Snabb fråga, säg att du har utgifter på ungefär 3-400+tkr om året, vilket kort skulle du då säga är bäst,
  Amex Platinum eller SAS Amex Elite. Reser kanske 4-5ggr om året, mest till Asien. Med olika bolag mest för deras bristande kundservice.

  Kul sida!

  • Damon Svara

   Hej! Så himla roligt att du har hittat hit. SAS Amex Elite är bäst sett till att kunna resa i lyx, särskilt sett till flyg. Amex Platinum har svårslagna förmåner – jag älskar mitt Amex-kort. Så sett till förmånerna är Amex Platinum bäst (mer om förmånerna här: https://lyxresan.se/american-express-platinum-det-lilla-extra/), sett till att resa i lyx – Amex Elite.

   Vi hörs! /Damon

 10. Hej, hittade till din sida ikväll och varit fast ett tag hehe! Kan man se någonstans hur mycket statuspoäng man får per resa?

 11. Hej!
  Hur ligger det till med räntor osv med ett SAS Amex premium kort?

  Om jag spenderar 150 tusen kronor på ett kalenderår och betalar samtliga räkningar i tid, behöver jag då betala en årsränta på krediten jag använt? Den ligger väl runt 15%.

  • Damon Svara

   Hej! Du betalar ingen ränta så länge du alltid betalar hela din skuld i slutet på månaden. Betalar du i tid så kostar det med andra ord ingenting överhuvudtaget!

   Med vänlig hälsning, Damon

Skriv en kommentar