En av de vanligaste frågorna jag får är vilket av de vanliga American Express-korten, dvs Amex Gold eller Amex Platinum som jag rekommenderar. I den här artikeln kommer jag jämföra de två korten så att du kan välja det kort som passar dig bäst. I grund och botten är givetvis Amex Platinum det bästa kortet, men det är också dyrast. Därför försöker jag i den här artikeln ge en översiktsbild av hur korten skiljer sig åt så du kan avgöra vilket kort som passar dig och din livsstil bäst.

Om man vill läsa på om respektive kort i mer detalj har jag skrivit utförliga artiklar om både Amex Gold och Amex Platinum.

Vad är egentligen viktigt när man utvärderar korten?

I korta drag skulle jag säga att både Amex Gold och Amex Platinum är till för de som vill ha bäst förmåner både på resan och hemma i Sverige; medan de andra två Amex-korten jag rekommenderar, SAS Amex Premium och SAS Amex Elite är bättre lämpade för dem som vill samla värdefulla poäng och senare nyttja dessa för bonusresor.

Därför kommer jag i den här artikeln jämföra och utvärdera korten utifrån förmånerna som de erbjuder, och alltså inte poängintjäning då SAS Amex-korten är bättre lämpade för den som vill samla poäng.

Jag kommer utvärdera från fyra kriterier:

  • Vilka förmåner erbjuder kortet på resande fot?
  • Vilka förmåner erbjuder kortet hemma i Sverige?
  • Finns det några andra förmåner som jag tycker är värdefulla?
  • Vad kostar kortet per månad?

Med det sagt, låt oss hoppa rakt in i utvärderingen!

American Express Gold – Ett bra vardagskort som ger mycket tillbaka

American Express Gold är det yngre syskonet till det grymma American Express Platinum-kortet som jag kommer beskriva nedan. Kortet har en förhållandevis låg månadsavgift jämfört med Platinum-kortet och har trots det bra förmåner för den som reser ett par gånger per år. Kortet kostar 175 kr/månad, och erbjuder bland annat 1 Membership Reward per krona spenderad, sex besök på flygplatslounger per år (4 för huvudkortsinnehavaren, 2 för extrakort), lounge-on-the-go med take-away frukost/lunch på utvalda tågstationer och flygplatser, samt 600 kr/år i krediter på utvalda restauranger.

Du hittar en artikel med fullständig beskrivning av samtliga förmåner som ingår i American Express Gold här.

Ordinarie välkomstbonus på American Express Gold är 100 000 Membership Rewards (värde 600 kr).

Just nu – förhöjd välkomstbonus om du söker kortet innan 29/2: Välkomstbonus på 150 000 Membership Rewards (värde 900 kr). Klicka här för att söka kortet.

American Express Platinum – Marknadens absolut bästa kreditkort

American Express Platinum anses av många som kreditkortens Rolls-Royce och är det mest maxade kreditkortet som man kan införskaffa sig i Sverige. Det är ett kort som trots tung årsavgift betalar för sig själv om man är en person som reser en del och dessutom gillar restaurangbesök när man väl är hemma i Sverige. Kortet har stort fokus på att erbjuda fantastiska förmåner när man är på resande fot, och under de senaste åren har man försökt lägga till upplevelser även hemma i Sverige.

Kortet kostar 650 kr/månad och erbjuder bland annat obegränsade loungebesök (för både dig och extrakort som ingår i ditt medlemskap), lyxiga American Express-lounger på Arlanda och världen över, en av de bästa reseförsäkringarna som finns, hotellstatus och förmåner som i sig är värda flera tusen kronor per år, Fast Track. Dining by Amex som ger restaurangförmåner i Sverige värt cirka 7 000 kr/år och mycket mer.

American Express Platinum är maxat med förmåner och därför rekommenderar jag dig som funderar på det här kortet att läsa min utförliga artikel om alla förmåner som ingår i detalj i min artikel om Platinum-kortet här.

Ordinarie välkomstbonus på American Express Platinum är 200 000 Membership Rewards (värde 1200 kr).

Just nu – förhöjd välkomstbonus om du söker kortet innan 29/2: Välkomstbonus på 500 000 Membership Rewards (värde 3000 kr). Klicka här för att söka kortet.

Läs också: Vilket SAS Amex är bäst: Classic, Premium eller Elite?

Jämförelsetabell av korten

Priority Pass
Både American Express Gold och American Express Platinum erbjuder loungetillgång via Priority Pass. Platinum erbjuder obegränsad tillgång och rätten att ta med sig gäster, medan Gold tillåter sex besök per år
Förmån American Express Gold American Express Platinum
Poäng på alla köp du gör: 1 Membership Reward per krona spenderad checkmark checkmark
Kort i stilrent metall checkmark checkmark
Ett extrakort där extrakortet får åtnjuta samma förmåner som dig själv (med vissa undantag) checkmark checkmark
Fyra loungebesök via Priority Pass per år för dig som huvudkortsinnehavare, två extra loungebesök om för din extrakortsinnehavare
Obegränsat antal loungebesök via Priority Pass, du får dessutom ta med dig en gäst. Din extrakortsinnehavare får samma förmån. checkmark
Tillgång för dig och en gäst till American Express Centurion-lounges i Sverige och globalt checkmark
Tillgång till Lufthansas lounger i Frankfurt och München när du reser med ett Lufthansa Group-bolag checkmark
Lounge-on-the-go med gratis takeaway-mat på utvalda flygplatser och tågstationer. Platinum-medlemmar får ta med en gäst. checkmark checkmark
Kostnadsfri hotellstatus hos Radisson, Hilton, Melia som bl.a ger gratis frukost, uppgraderingar och andra förmåner checkmark
Tillgång till American Express Fine Hotels & Resorts som ger förmåner när du bor på lyxhotell checkmark
Dining by Amex värde 7 000 kr/år: Sex gånger per år får du ta med dig en gäst och äta 2-rätters på utvalda krogar checkmark
Fast Track på Arlanda, Landvetter, Sturup och Helsingfors flygplats checkmark
Tillgång till Amex Experiences-appen som ger ytterligare förmåner, rabatter och erbjudanden checkmark checkmark
Fast track på Avicii Arena checkmark checkmark
Tillgång till lounge på Avicii Arena där ni bjuds på en dryck per person checkmark
Reseförsäkring utan självrisk checkmark checkmark
Reseförsäkring som inkluderar hyrbilsförsäkring, inköpsskydd, returgaranti samt sjukdom vid utlandsresa – utan självrisk checkmark
Månadsavgift 175 kr 650 kr

Slutsats

Både American Express Gold och American Express Platinum är två väldigt bra kort, och i slutändan handlar kortet man väljer lite beroende på vad man är villig att lägga i månadsavgift, samt hur ofta man reser. American Express Platinum är ett kort jag har haft i plånboken i många år och jag tycker att kortet genom sin restaurangförmån i Sverige och alla de grymma reseförmånerna som obegränsad loungetillgång betalar för sig själv, trots att avgiften för kortet är hög. Gold-kortet däremot är ett fullspäckat kort relativt till den låga månadsavgiften.

Om jag reste sällan och ville ha ett billigare kort hade jag valt American Express Gold. Om jag reser ett par gånger per år, är villig att betala en högre månadsavgift (mot att jag får fler förmåner), så är American Express Platinum det självklara valet, givet att det är marknadens bästa kreditkort.

Av

Skriv en kommentar