Dagen är äntligen här! Efter över ett år av byggarbete har Amex nu slagit upp dörrarna till nya American Express Lounge by Pontus Frithiof på Arlanda. Den nya loungen är designad av en stjärnarkitekt och är hela 700 kvadratmeter stor, mer än dubbelt så stor än den tidigare loungen. Loungen är på många sätt lik hur den har varit tidigare – dvs. drivs fortfarande av teamet på Pontus; erbjuder gratis mat och dryck och är på många sätt en oas på Arlanda.

I den här artikeln berättar jag allt du behöver veta om nya American Express Lounge på Arlanda!

Kort om nya American Express Lounge by Pontus Frithiof

Under de senaste åren har American Express Platinum blivit ett betydligt mer populärt kort och fler och fler personer har kortet, vilket inte är så konstigt givet de fantastiska förmånerna som ingår i kortet, som gör att det mer eller mindre betalar för sig själv årligen. Det är därför välkommet att Amex väljer att expandera sin närvaro på Arlanda och öppnar upp en helt ny lounge som är dubbelt så stor från tidigare.

Nya American Express Lounge by Pontus Frithiof
Nya American Express Lounge by Pontus Frithiof

Loungen är framtagen av arkitektstudion Whyte Lilja med stort fokus på nordisk design. Mat och dryck står fortsatt Pontus Frithiof som drivit de tidigare loungerna på Arlanda för.

Vem har tillgång till American Express Lounge?

Precis som tidigare är det enbart American Express Platinum-medlemmar samt American Express Centurion-medlemmar som har tillgång till American Express Lounge på Arlanda. American Express Platinum-medlemmar (inklusive extrakortmedlemmar) får ta med sig en gäst och Centurion-medlemmar kan ta med sig två gäster. I praktiken innebär det att en familj med ett Platinum huvudkort och ett extrakort kan ta med sig fyra personer in i loungen.

För att få tillgång till loungen kräver det att man har Amex Experiences-appen, då man behöver skanna en QR-kod vid ankomst för att verifiera sitt medlemskap. Om du inte har den kan du ladda ner den till iPhone här och till Android här. Man behöver också ha ett giltigt boardingpass med avresa samma dag som besöket.

Vart ligger loungen?
Karta till American Express Lounge by Pontus Frithiof
Du hittar American Express Lounge by Pontus Frithiof direkt efter säkerhetskontrollen och tax free i den nya ’marknadsplatsen’.

Direkt efter att du har gått igenom säkerhetskontrollen på Terminal 5 kommer du ut till tax-freen och därefter till den nya ’Marknadsplatsen’ som huserar de nya restaurangerna på Arlanda. Precis innan Pocket Shop kommer du att hitta nya American Express Lounge. Till vänster har du en karta för att illustrera hur den ligger till.

Personligen tycker jag att detta är en perfekt plats givet att man har lika långt till alla gater på Terminal 5.

 

Öppettider

Alla dagar 05.00-19.30 (sista beställning kl 19.00)

Mat & Dryck: Vad ingår i besöket?

Hur ser konceptet ut?
Wallenbergare som serveras i loungen
Wallenbergare som serveras i loungen

Enligt Amex kommer menyn att innehålla en spännande mix av klassiska rätter till olika varma och vegetariska alternativ. Därutöver kommer man att erbjuda ett brett sortiment av drycker för att komplettera menyn. Från vad jag förstått från teamet bakom American Express Lounge är att man ska försöka fokusera på att erbjuda en meny som kontinuerligt uppdateras efter vilka råvaror som är i säsong och att man kommer ha stort fokus på ett s.k. ”farm-to-table”-koncept med närodlad och högkvalitativa mat. I dryckesväg kommer det finnas öl från lokala bryggerier samt kurerade viner. Därutöver finns det alltid alkoholfria alternativ såsom juicer, läsk, mineralvatten och kaffe och te.

I loungen har man två serveringar: en frukostservering och en lunch-och middagsservering. Därutöver serveras enklare tilltugg under hela dagen med frukt och kakor.  Frukosten har samma koncept hela tiden, medan lunch-och middagsmenyn roteras ungefär var sjätte vecka.

Frukostmeny – serveras mellan 05.00-10.00 dagligen

Frukost i nya loungen
Frukost i nya loungen

Loungen kommer fortsatt att ha ett liknande frukostutbud som tidigare. Med andra ord får man juice, valfritt kaffe/te och man får även välja från enklare mackor, yoghurt, croissant och pain au chocolat.  Min tidigare bild har varit att frukosten inte håller samma nivå som lunch-och middagsutbudet. Notera att ovan bild är från öppningsdagen då man även bjöd på bubbel, detta är dock inte del av det ordinarie utbudet.

Nuvarande frukostmeny

Ost-och kalkonfralla med gurka och färskost

Turkisk yoghurt med bärkompott

Fruktsallad

Croissant/Pain au Chocolat

Lunch- och middagsmeny – 10.00 och framåt

Under lunch och middag erbjuder loungen fyra huvudrätter samt en dagens soppa. American Express Lounge erbjuder i dagsläget också räksmörgås mot en tilläggskostnad på 195 kr, vilket känns väl tilltaget.

Jag har hunnit smaka på de flesta av de nya rätterna i loungen och måste säga att det överlag håller hög nivå och är snäppet bättre än vad loungen var innan man genomförde renoveringen.

Exempelvis var rätten nedan, en otroligt trevlig och fräsch rätt med sparris och krispigt pocherat ägg riktigt härlig. En av mina favoriter.

Grillad vit sparris med lökpure, krispigt pocherat ägg, picklad morot samt vattenkrasse
Grillad vit sparris med lökpure, krispigt pocherat ägg, picklad morot samt vattenkrasse

En annan trevlig rätt var rödingen som verkligen kändes lätt men ändå väldigt smakrik, perfekt innan ett flyg:

Grillad röding med potatis- och fänkålssallad, forellrom samt ramslöksdressing
Grillad röding med potatis- och fänkålssallad, forellrom samt ramslöksdressing
Nuvarande lunch-och middagsmeny

Köttbullar med picklad gurka, lingon, potatispuré samt gräddsås

Rostbiffsmörgås med Dansk remouladsås, krispsallad samt friterad lök

Burratina mozarella med honung, cantaloupe, tomat, mandel samt mintolja (kan beställas vegansk)

Gravad Lax med dillstuvad potatis och citron

Dagens soppa 

Mot tilläggskostnad: Pontus räksmörgås med handskalade räkor, pikant gurksallad, senapsfrön, forellrom, Pontus rökta majonnäs och hackat ägg (+195 kr)

Nuvarande dryckesmeny – tillgängligt hela dagen
Kostnadsfria alkoholhaltiga drycker

Nespolino Trebbiano Chardonnay – Italien (2022)

Riesling Kloster Eberbach – Tyskland (2022)

Nespolino Sangiovese Merlot – Italien (2022)

Côte du Rhône Domaine Santa Duc – Frankrike (2022)

Petit Cuvée Madam Rosé – Frankrike (2023)

Öl

Mot tilläggskostnad

Utöver det kostnadsfria utbudet ovan kan man mot tilläggskostnad beställa från en vinlista på cirka 20 viner. Man kan också betala 50 kr för att få en Gin & Tonic/Digestive/Mimosa.

Det finns också champagne mot tilläggskostnad. Ett glas Billecart-Salmon N.V går på 120 kr.

Ingår hela dagen

All dryck, dvs: Rött & vitt vin, öl, mineralvatten, kaffe, läsk och juice

Nötter, tryffelchips och kakor/sötsaker

Dagstidningar och magasin

Wi-Fi

Vanliga frågor

Hur hanteras allergier och matpreferenser?

Det som är positivt med American Express Lounge är att att de är duktiga på att hantera allergier. Min sambo är glutenallergiker och de har alltid lyckats lösa glutenfria alternativ åt henne. Om man mot förmodan har en allergi kan man meddela loungen senast 2 dagar i förväg för att säkerställa att passande alternativ finns. Detta gör man enklast genom att maila amexloungebypontus@pontusfrithiof.com.

Kan man beställa flera rätter?

Ja, du kan beställa så många rätter som du vill.

Kan man gå in flera gånger på en dag?

Ja, förutsatt att du har ett boardingpass för dagen.

Sammanfattning

Amex öppnar äntligen sin nya storsatsning med nya American Express Lounge på 700 kvadratmeter i hjärtat av Arlandas terminal 5. Här satsar man stort med modern, unik skandinavisk design och fokus på mat och dryck. Jämför man Amex-loungen med flygplatsens övriga utbud finns det inga tvivel om att detta är det bästa alternativet på Arlanda. Här välkomnas man som American Express Platinum och kan starta sin resa på allra bästa sätt!

Av

2 Kommentarer

  1. Hej.

    Tack för att himla bra blogg och alla bra tips som passar mig som är relativt ny i Amex-världen.
    Har jag förstått rätt att ingången till Amex lounge ligger precis till vänster om man har La Girafe på sin högra sida?
    Ha en fin kväll.

Skriv en kommentar