Notera: Denna lounge har stängt sedan mitten på mars 2023. Amex bygger en ny, expanderad och förbättrad lounge på Arlanda som förväntas öppna under 2024. Fram tills dess har man skapat en temporär Amex Pop Up Lounge som är öppen nu. Du kan läsa allt om både den framtida Amex-loungen samt den temporära loungen här. 

Det finns inget bättre sätt att börja en resa på än i en bra lounge. En gemensam nämnare för lounger är att de har ett primärt syfte: att göra det enklare för resenärer att koppla av eller arbeta innan flyget. I loungerna finns det oftast gratis mat och dryck. Det som däremot skiljer loungerna åt är hur bra de är. De flesta lounger har ett enklare bufféutbud och dryck samt bekväma säten, medan andra lounger har en upplevelse som liknar ett restaurangbesök med a-la-carte-menyer och fina utbud av viner och spriter.

För ett par år sedan öppnade American Express sin egna lounge i en avskild del av restaurangen Pontus in the Air på Arlanda. American Express Platinum och Centurion-medlemmar har obegränsad tillgång till loungen, och får dessutom ta med sig en gäst, medan American Express Gold-medlemmar har tillgång fyra gånger per år. Min åsikt om loungen är att det utan tvekan är den bästa loungen som går att hitta i Norden.

Den här loungen kommer dock att stänga i slutet på 2022 då Pontus in the Air stänger ner sin verksamhet. Med det sagt så har American Express påbörjat byggnationen av en ny lounge på Arlanda, som kommer drivas av samma krögare som står bakom denna lounge. Den loungen kommer då ha fullt fokus på American Express-kunder och således inte också ha en egen restaurangverksamhet.


American Express Lounge by Pontus
American Express Lounge by Pontus

Loungen är enkel att hitta – tar man vänster efter att ha gått igenom taxfreebutiken som ligger precis efter säkerhetskontrollen och fortsätter gå fram hamnar man till slut på Pontus.

Väl uppe i restaurangen är det bra att ha sitt Amex-kort samt boardingpass redo. Man leds då in i den lilla ”inbokade kuben” där Amex-loungen ligger.

Den avskilda loungedelen är ganska liten och allt med att Amex-korten har blivit mer populära har man växt ur loungedelen. Numera så brukar man som gäst i loungen både få sitta i loungedelen samt i huvudrestaurangen. Till skillnad från SAS-loungen som ofta är överfull och högljudd så brukar jag tycka att Amex-loungen blir en lugn oas på Arlanda.

Nedan har jag tagit några bilder på hur huvudloungen ser ut – den är som sagt inte jättestor och rymmer kanske 40-50 personer totalt.

American Express Lounge by Pontus
American Express Lounge by Pontus
American Express Lounge by Pontus
American Express Lounge by Pontus
American Express Lounge by Pontus
American Express Lounge by Pontus

Det finns bordsplatser för sällskap om två eller fyra personer, och man kan också sitta vid ett långbord som blickar ut mot terminalen om man besöker loungen själv.

Mat och Dryck

Jag tycker generellt att Pontus håller hög klass på maten. Kvaliteten har gått ner sig något efter corona, men det är fortfarande en väldigt trevlig upplevelse. Utbudet är tämligen begränsat men det brukar finnas något som faller alla i smaken bland de fyra huvudrätterna som erbjuds efter frukostserveringen. Det som är positivt med loungen är också att de är duktiga på att hantera allergier. Min sambo är glutenallergiker och de har alltid lyckats lösa glutenfria alternativ åt henne.

I loungen har man två serveringar: en frukostservering och en lunch-och middagsservering. Därutöver serveras enklare tilltugg under hela dagen med frukt och kakor.  Frukostserveringen är stående medan a-la-cartemenyn varieras och byts ut ungefär var 6:e vecka. Den senaste menyn hittar du alltid direkt på Pontus in the Airs hemsida. Det brukar som regel finnas fyra huvudrätter att välja på under lunch-och middagsserveringen.

Allt jag tar upp i detta inlägg ingår kostnadsfritt i ditt besök, du behöver alltså inte betala något för maten eller drycken. Du har däremot alltid möjlighet att beställa från Pontus in the Airs ordinarie mat-och dryckesmeny om du vill ha något utöver det som erbjuds i loungen.

Frukostmeny – serveras mellan 05.00-10.00 dagligen
Frukost på Pontus in the Air
Frukost på Pontus in the Air

Pontus serverar en enklare frukost som består av äppeljuice och valfritt kaffe/te, samt en korg med frallor, yoghurt med sylt samt croissant och pain au chocolate. Jämfört med lunch-och middagsutbudet tycker jag att frukosten inte riktigt håller samma nivå. Med det sagt så brukar jag tycka att det räcker med en croissant och en cappuccino för att starta dagen.

Lunch- och middagsmeny – 10.00 och framåt

Lunch-och middagsmenyn på Pontus roterar och man ändrar rätterna månadsvis. Nedan är några olika bilder från måltider som jag fått njuta av i loungen. Den senaste menyn hittar du här.

Räksmörgås på American Express Lounge by Pontus
Pontus XXL räksmörgås med rökt majonnäs och hackat ägg

De gångerna den här rätten funnits tillgänglig har jag märkt att den är riktigt populär bland gästerna, och med all rätt.  Man snålar verkligen inte med räkorna och mackan levererar verkligen den rätta smakprofilen för den ikoniska räkmackan.

Klassiska köttbullar med moms på Pontus
Klassiska svenska köttbullar med inlagd gurka, potatismos, egengjord lingonsylt och brunsås

De ikoniska svenska köttbullarna med mos är också en riktig favorit hos Pontus.

Viltskav på American Express Lounge by Pontus
Viltskav med skogssvamp, potatispuré & rönnbärsgelé

Den här viltskaven var också riktigt god och potatispurén var både len och smörig.

Senapsstekt strömming med potatispuré, rårörda lingon och skirat smör
Senapsstekt strömming med potatispuré, rårörda lingon och skirat smör

Även denna senapsstekta strömming höll hög nivå.

Alla rätter kostar vanligtvis runt 200 kr om man beställer dem från ordinarie menyn. 
Ingår hela dagen

Rött & vitt vin, öl, mineralvatten, läsk och juice

Frukt och hembakade kakor och snacks

Dagstidningar och magasin

Wi-Fi

Cappuccino, kakor och chokladboll på American Express Lounge
Under hela dagen serveras kaffe och världens godaste kolakakor

Jag brukar avsluta varje besök på Pontus med en cappuccino och ett urval av deras goda efterrätter. De gör allting från grunden. Mums!

Sammanfattning

Amex-loungen på Arlanda är en riktigt bra lounge om man jämför med övriga utbudet på flygplatsen. Med sitt begränsade, men välsmakande utbud av mat och dryck är det en perfekt start på ens resa.

Av

18 Kommentarer

 1. Föröskte komma in i den här loungen men de sa att mitt Amex Guld inte funkar 🙁

 2. Blir lite deprimerad efter att ha läst et här inlägget, fattar inte att det finns en sån här lounge på Arlanda medans vi måste ruttna i SAS-loungen 🙁

  Funderar vekrligen på att skaffa platinum-kortet men det är lite dyrt för mig just nu 🙁

  Salladen ser magisk ut..

  Min syster har dock Platinum så ska försöka gå in där med henne nån gång

  • Damon Svara

   Bara så du vet så ingår ett extrakort som Platinum-medlem. Din syster kanske kan vara snäll och söka ett extrakort åt dig?

 3. American Express Platinum-kortet känns ju verkligen som en fullpott för en person som reser mycket och vill ha bra förmåner. Visste faktiskt inte om att den här loungen fanns – hur länge har den funnits?

  Rätt sjukt ändå hur mycket ett vanligt kreditkort kan lyfta ens resande..

  • Har besökt longen i flera år ändå från dagen den öppnades. Tyvärr kvaliteten har förändrats till det sämre genom åren. Inte bara matutbudet men framför allt attityden från personalen. Den manliga personalstyrkan verkar vara väldigt högfärdiga och kaxiga. Väntetiden för att komma in I loungen har varit plus 20 minuter i skrivande stunden, trots att det inte varit fullt i lokalen.
   Synd att något som borde vara lyxigt och bra känns mindre bra numera.

   • Damon Svara

    Hej Anna! Håller med om att Pontus har blivit lite sämre nu efter Covid, jag hoppas verkligen de rycker upp sig snart. Jag förstår det som att de har haft utmaningar med personal som slutat och att det tar tid att anställa nya; och dessutom tar det någon månad innan ny personal får godkänt att arbeta på Arlanda. De är medvetna om problemet verkar det som så jag är säker på att vi inom kort ser en förbättring och tillbaka till den höga nivå vi har förväntat oss av Pontus 🙂

 4. Hej
  Vad kostar rätterna i Pontus loungen för mig som platinum medlem?

  • Damon Svara

   Hej Per,
   Rätterna i Loungen är kostnadsfria för dig + 1 gäst som Platinummedlem. Det är fyra rätter som brukar rotera. Det går att beställa från vanliga menyn också men då till ordinarie pris.

 5. Hej,

  Kostar det ha med sig barn under 12 år eller går de in gratis?

  • Damon Svara

   Hej Malin,
   Den officiella regeln är att man som Platinum-medlem har gästningsrättigheter för en person. Det finns inga särskilda regler kring barn. Det jag vet är att barnen får följa med in, men om du redan bjudit in en person måste du betala för om barnen ska äta. Hoppas detta svarar på din fråga!

 6. Funkar inte Gold card i Arlanda ? Det står på hemsidan 1000 flygplatser i världen kan man besöka och bland annat Sverige.
  Om ja vad kostar det för att komma in för den som har kortet och om man har gäster med sig?
  Funkar det i Milan flygplats?

  • Damon Svara

   Hej Tarre,
   Gold Card ger tillgång till Priority Pass som ger en loungetillgång 4 gånger per år. Du kan hitta fullständiga listan på lounger som är anslutna till Priority Pass på deras hemsida: https://www.prioritypass.com/.

   American Express-loungerna, som Amex by Pontus-loungen på Arlanda är reserverat endast för Platinum och Centurion-medlemmar. Hoppas detta svarar på din fråga!

 7. Precis sökt Platinum kortet ska bli roligt att besöka loungen på min nästa resa

Skriv en kommentar