Ett av mina absoluta favoritkort är American Express Platinum. Det är ett kort som kommer med helt fantastiska förmåner som verkligen lyfter ens resande. Bland reseförmånerna hittar man bland annat hotellstatus, VIP-behandling på hotell, loungetillgång och en grymt bra reseförsäkring. För dig som vill läsa mer om Platinum-kortet kan du klicka här.

I den här artikeln kommer jag berätta mer om Fine Hotels & Resorts, som är ett reseprogram där man som Platinum eller Centurion-medlem hos American Express får särskilda förmåner på utvalda hotell.

Fine Hotels & Resorts

Om man som Platinum-medlem bokar en resa genom Fine Hotels & Resorts får man tillgång till särskilda förmåner vid sin vistelse. I regel brukar priset vara detsamma som det bästa flexibla priset hos hotellet, dvs. ingen större skillnad mot att boka direkt hos hotellet, men du får då en hel del förmåner på köpet utan någon extra kostnad.

Det som är värt att veta om Fine Hotels & Resorts-priser är att de alltid är flexibla och återbetalningsbara fram till en dag innan vistelsen. Ibland brukar det dessutom finnas kampanjer med antingen tredje eller fjärde natten gratis när man bokar genom programmet.

Läs också: American Express Platinum – det lilla extra
Så här brukar de vanliga förmånerna se ut:
 • Unik förmån hos hotellet, typiskt en $100 USD-kredit (~900 kr) som vanligtvis går att använda på mat & dryck, alternativt spa-tjänster
 • Gratis uppgradering
 • Gratis frukost för två personer
 • Tidig incheckning i mån av plats
 • Garanterat sen utcheckning kl 16.00
 • Gratis internet

Det fantastiska är att förmånen gäller oavsett hur många nätter man bokar. Detta innebär i praktiken att ovanstående förmåner även gäller för en vistelse på en natt. Det kan alltså representera ett otroligt värde när man t.ex bokar en hotellnatt för 2000 kr, och får tillbaka 1500 kr i förmåner.

Hur bokar man Fine Hotels & Resorts-priser?

Som svensk Platinum-medlem använder man sig av den här sidan för att göra bokningen. Det går att boka upp till tre rum till samma pris, men det krävs att åtminstone en av gästerna är Platinum-kund (detta verifieras vid incheckning). Min erfarenhet har varit att det går bra att betala med ett annat Amex-kort på plats hos hotellet (t.ex SAS Amex Premium eller SAS Amex Elite), men de kollar alltid att du har ett aktivt Platinum-kort. Det går alltså inte att boka åt någon annan utan att själv vara på plats, men det går utmärkt att boka flera rum om man själv är en av gästerna.

På hemsidan söker man enkelt efter sitt hotell och kan då även enkelt jämföra Fine Hotels & Resorts-priset med hotellets egna priser. Bokningen går även att göra per telefon hos American Express Resebyrå.

Fine Hotels & Resorts - Hotel Bristol Warszawa
Fine Hotels & Resorts – Hotel Bristol Warszawa

Exempel: Hotel Bristol Warsaw, a Luxury Collection Hotel

Vi körde en weekend i Polen tillsammans med ett par vänner på Hotel Bristol Warsaw, som är ett av Warszawas absoluta lyxhotell. Vi bokade vistelsen direkt hos American Express Fine Hotels & Resorts och på det hotellet fick vi följande förmåner:

 • Rumsuppgradering av båda rummen till sviter (prisskillnaden var 1000 SEK/natt om vi hade betalat för uppgraderingen)
 • Incheckning kl 12.00 istället för 14.00
 • Bufféfrukost för två personer dagligen inkl mousserande (värde 225 SEK/person)
 • Utcheckning kl 16.00
 • En middag för två personer på hotellets lyxrestaurang Marconi (värde cirka 950 SEK)
Läs också: American Express Platinum – det lilla extra

Fine Hotels & Resorts-priset var 125 SEK/dag dyrare än det billigaste rummet som var icke-återbetalningsbart, saknade frukost och några övriga förmåner. Vi bodde på hotellet i tre nätter och det var en no-brainer att använda sig av FHR-priset.

Vår kostnadsfria middag på hotellets restaurang Marconi

På en av våra kvällar åt vi på hotellets restaurang Marconi. Både service och mat var på topp. Vi körde två-rätters med tillhörande dryck och var mätta och belåtna efter måltiden, som dessutom var gratis.

'Kopytka', Hotel Bristol Warsaw
Potatisdumplings med räkor, färska örter, bönor, kantareller och sous vide äggula
Lammracks, Hotel Bristol Warsaw
Lammracks med grönkål, portvinsås, potatismos och stekt spenat
Vår svit

Vi hade bokat två rum för den här vistelsen och båda rummen blev uppgraderade till imponerande och väldigt fina sviter. Hotellet byggdes 1901 och har klarat av två världskrig. Man har på senare år stilfullt renoverat hotellet. Det var den perfekta kombinationen av old school och modernt.

Låter bilderna nedan tala för sig själva.

Hotel Bristol Warsaw, a Luxury Collection Hotel
Hotel Bristol Warsaw, a Luxury Collection Hotel
Sovrum, Hotel Bristol Warsaw
Sovrum, Hotel Bristol Warsaw
Vardagsrum, Hotel Bristol Warsaw
Vardagsrum, Hotel Bristol Warsaw
Utsikt från sviten, Hotel Bristol Warsaw
Utsikt från sviten, Hotel Bristol Warsaw

Sammanfattning

American Express Platinum är ett fantastiskt kort som ger många reseförmåner. Fine Hotels & Resorts som ger VIP-behandling på hotell i form av krediter, uppgraderingar och sena/tidiga incheckningar är ett bra sätt att få bättre behandling och dessutom en mer prisvärd vistelse. Fine Hotels & Resorts-bokningar är alltid flexibla, är oftast i samma prisklass som flexibla priser direkt hos hotellet, och har man tur så kan man få tredje eller fjärde natten gratis. Ett toppenprogram helt enkelt!

Av

22 Kommentarer

 1. Bengt svenson Svara

  Äntlugen.. bett dig om lite fler hotellinlägg ett tag nu. Haft Platinum i över ett år men aldrig hört talas om detta.. tack

  • Damon Svara

   Hej! Jag lyssnar på feedbacken, och lovar merr hotellartiklar/inlägg framöver 🙂 Kul att du tyckte det var användbart!

 2. Chrystoffer Svara

  Bra artikel! Kan FHR-priset någonsin vara dyrare än hotellets egna pris? Vad är din erfarenhet?

  • Damon Svara

   Ja, det är möjligt så det är viktigt att jämföra och sedan sätta ett eget värde på förmånerna man får. På vissa hotell kan t.ex frukost för två utan problem vara värt 600 sek per dag. 🙂

 3. hej hej
  finns det ngt ställe jag kan kolla vilka hotell som är anslutna till det här prgorammet utan att vara amex platinum medlem?

 4. Sophia Tran Svara

  Jätte bra blogg

  Jag gillar verkligen dessa artiklar om hotell, så mer sånt tack!

 5.  Anders Svara

  Hej, finns det ngn lista på alla hotell som är anslutna ? och vilka förmåner som de har, för förstår jag det rätt att förmånerna skiljer sig från hotell till hotell?

  • Damon Svara

   Hej Anders, ja, det finns det. Du hittar det här: https://www.fhrdigitaldirectory.com – du kan på den här sidan söka efter antingen stad eller specifikt hotell och då se exakt vilka förmåner som gäller för hotellet. Varje hotell har en egen och unik förmån, typiskt sätt är det s.k. food & beverage-kredit på runt 100 USD, men ibland är det gratis transfer till flygplatsen eller en gratis middag. All information finns dock på länken ovan 🙂

 6. Linda Lövqvist Svara

  Den där rätten med räkor ser helt fantastisk ut! 😀 Tack för en suverän sida

  • Damon Svara

   Den var väldigt god! Maten generellt i Polen var toppen och dessutom prisvärd.

 7. Great article.. I’ve had platinum for a while but not acted on this at all, keep it up 🙂

  • Damon Svara

   Thank you Heikki, I hope you can now get even more value out of your Amex Plat, I love mine.

 8. är alla hotell som går att boka på amex sida med i det här som du pratar om? eller bara vissa hotel ?

  • Damon Svara

   Svårt att svara på faktiskt – det finns så många. Två favoriter är just Hotel Bristol i Warszawa och Fairmont i San Francisco.

Skriv en kommentar