Det här inlägget är en del av en artikelserie där man får följa med på min resa i First Class världen runt. Kontantpriset på denna resa är cirka 260 000 kr per person – vi betalade cirka 10200 kr kontant per person. Läs introduktionsinlägget här för hela prisbilden.


Introduktion: Planerandet av min världen runt-resa i First Class
Loungerecension: Lufthansa First Class Terminal, Frankfurt
Flygrecension: Lufthansa First Class, Frankfurt till Chicago
Loungerecension: United Polaris Lounge, Chicago
Flygrecension: ANA First Class, Chicago till Tokyo Haneda
Loungerecension: ANA Suites Lounge, Tokyo Haneda
Flygrecension: Thai Airways First Class, Tokyo till Bangkok
Hotellrecension: So Sofitel Bangkok
Flygrecension: Thai Airways Business Class, Bangkok till Dubai
Hotellrecension: Park Hyatt Dubai
Loungerecension: Lufthansa Senator Lounge, Dubai
Flygrecension: Lufthansa First Class, Dubai till Frankfurt
Flygrecension: Swiss Business Class, Zurich till New York JFK
Hotellrecension: EVEN Hotel Times Square South
Loungerecension: SWISS Business Class Lounge, New York JFK
Flygrecension: Asiana First Class, New York till Seoul
Hotellrecension: Grand Hyatt Incheon
Loungerecension: Flera olika lounger på Incheon, Seoul
Flygrecension: LOT Business Class, Seoul till Warszawa


Lufthansa First Class Terminal, Frankfurt

Vem får tillgång? Resenärer som flyger/eller har ankommit i First Class med Lufthansa eller Swiss. Alternativt HON Circle-medlemmar.
Hur ser öppettiderna ut? 5.30-22.00 dagligen
Hur ser utbudet ut? Utförlig lounge med privattransfer i bil till flygplanet, dusch och badkar, sovrum, mycket brett dryckesutbud, fantastisk service, restaurang med a-la-carte och buffé.
Snabba tankar: En av de absolut bästa loungerna på jorden och helt klart en upplevelse i sig. Fantastiskt god mat och dryck med mycket bra service. Min absoluta favoritlounge.

 

Spänningen var totalt olidlig för Lufthansas First Class Terminal (FCT). Trots att jag har varit där hur många gånger som helst känner jag mig alltid som ett barn på julafton när jag vet att loungen väntar på mig.

Det är viktigt att bemärka att Lufthansas First Class Terminal är en väldigt unik upplevelse. Det är en helt separat byggnad som man går till och som i övrigt är helt avskild från resterande flygplatsen. Upplevelsen i terminalen är helt annorlunda från det man vanligtvis ser på flygplatser – det finns inga köer, och till och med säkerhetspersonalen ler.

Hur som helst, vi ankom till terminalen ungefär två och en halvtimma innan vårt flyg till Chicago. I vanliga fall hade jag velat spendera mer tid i terminalen men nu blev det tyvärr inte så. First Class Terminalen är egentligen gjord för passagerare som börjar sin resa i Frankfurt, men det går också bra att gå dit om man t.ex anslutit från Stockholm tidigare. Oavsett vilken terminal du ankommer till i Frankfurt är det bara att ta sig till bagageutlämningen och därefter gå ut ur flygplatsen. Du ser First Class Terminal i och med att du går ut ur flygplatsen på bottenvåningen. Det brukar stå cirka hundra taxibilar i området så leta efter taxibilarna för att se till att du hamnat rätt.

Lufthansa First Class Terminal
Lufthansa’s First Class Terminal är svår att missa.

Väl inne i byggnaden tog vi hissen upp till huvudvåningen där vi möttes av vår ”personliga assistent” som tog våra pass och tog oss genom säkerhetskontrollen. Terminalen har sin egen säkerhetskontroll och passkontroll så allt det vanliga görs direkt på plats i terminalen. På någon minut var vi igenom säkerhetskontrollen och inne i terminalen på riktigt.

Lufthansa First Class Terminal, inredning
Lufthansa First Class Terminal, inredning
Lufthansa First Class Terminal, inredning
Lufthansa First Class Terminal, inredning

Vi hade lite bråttom när vi väl kom in i loungen på grund av att vi behövde hinna äta och duscha innan vårt plan skulle åka, därför blev det inte så många bilder. Det man kan säga om terminalens inredning är att den är classy och luftig. Loungen är mindre än man skulle kunna tro men det blir aldrig överbefolkat som i andra lounger.

Lufthansa First Class Terminal, relaxarea
Lufthansa First Class Terminal, relaxarea

Tar man sig längre in i loungen finns ett lugnare område där man inte får prata i telefon och där det även finns en relaxarea. I dessa stolar kan man loungea och de rör sig och har lugnande musik om man önskar koppla av eller ta en snabb tupplur. Mysigt.

Lufthansa First Class Terminal, en liten del av det breda spritutbudet
Lufthansa First Class Terminal, en liten del av det breda spritutbudet

Den fantastiska maten i terminalen

Vi hade som sagt inte särskilt mycket tid så vi begav oss direkt till restaurangen för att äta och just den här gången så var det lunchutbudet som vi fick ta del av. Matutbudet i terminalen består av en stor buffé som sedan kompletteras med en a-la-cartemeny. Det är ett utbud under frukosttid och övrig tid är det en lunch/middags-meny som serveras. Det som är värt att nämna dock är att i Lufthansas First Class-lounger är det du som bestämmer vad och när du ska äta. Om du exempelvis kommer till loungen kl 8 på morgonen men ändå är sugen på en hamburgare går det oftast att lösa. Är du sugen på en speciell rätt går det också oftast att lösa om de har ingredienserna. Fråga! Det skadar aldrig :-).

Lufthansa First Class Terminal, ett axplock av det stora buffeutbudet
Lufthansa First Class Terminal, ett axplock av det stora buffeutbudet
Lufthansa First Class Terminal, ett axplock av det stora buffeutbudet
Lufthansa First Class Terminal, ett axplock av det stora buffeutbudet
Lufthansa First Class Terminal, ett axplock av det stora buffeutbudet
Lufthansa First Class Terminal, ett axplock av det stora buffeutbudet
Lufthansa First Class Terminal, ett axplock av det stora buffeutbudet
Lufthansa First Class Terminal, ett axplock av det stora buffeutbudet
Lufthansa First Class Terminal, ett axplock av det stora buffeutbudet
Lufthansa First Class Terminal, ett axplock av det stora buffeutbudet
Lufthansa First Class Terminal, ett axplock av det stora buffeutbudet
Lufthansa First Class Terminal, ett axplock av det stora buffeutbudet
Lufthansa First Class Terminal, ett axplock av det stora buffeutbudet
Lufthansa First Class Terminal, ett axplock av det stora buffeutbudet
Lufthansa First Class Terminal, ett axplock av det stora buffeutbudet
Lufthansa First Class Terminal, ett axplock av det stora buffeutbudet

Buffén är riktigt bra, den har något för alla och det är perfekt att komplettera buffén med att beställa något från a la carte-menyn. Lufthansa har en stadigvarande meny med a-la-carte-rätter och har därutöver också temamenyer lite då och då, t.ex som Oktoberfest-meny eller Tryffelmeny. Det brukar variera från månad till månad men är hur som helst ett roligt initiativ från deras sida.

De permanenta menyerna i First Class Terminal

Frukostmenyn nedan:

Lufthansa First Class Terminal, Frukostmeny
Lufthansa First Class Terminal, Frukostmeny

Och menyn för resten av dagen nedan:

Lufthansa First Class Terminal, meny för lunchbuffen
Lufthansa First Class Terminal, meny för lunchbuffen
Lufthansa First Class Terminal, a-la-carte meny för lunch/middag
Lufthansa First Class Terminal, a-la-carte meny för lunch/middag

Min lunch

Jag började med att ta lite smått och gott från lunchbuffén. Någon minut efter kom en av kyparna och undrade om jag ville beställa något från a-la-cartemenyn. Jag undrade om det skulle gå att ordna en surf & turf. De har vanligtvis oxfilé och sallad tillsammans med pommes på menyn, men jag undrade om de hade någon hummer kvar och om de isådanafall skulle kunna sätta ihop en rätt med det. Kyparen tillkallade kocken som med ett leende sa att det ska vi absolut ordna.

Lufthansa First Class Terminal, axplock från buffén
Lufthansa First Class Terminal, axplock från buffén

Och kort därefter kom min surf & turf. Magiskt gott!

Lufthansa First Class Terminal, Surf & Turf
Lufthansa First Class Terminal, Surf & Turf

Min flickvän var dock sugen på frukost och beställde in den asiatiska frukosten, som även den var riktigt god.

Lufthansa First Class Terminal, asiatisk frukost
Lufthansa First Class Terminal, asiatisk frukost

Och som efterrätt tog vi båda tiramisun – ett magiskt avslut på en fantastisk måltid.

Lufthansa First Class Terminal, efterrätt
Lufthansa First Class Terminal, efterrätt

Det fantastiska dryckesutbudet i terminalen

Det finns få ställen som slår terminalen på dryckesutbudet. Det finns helt enkelt något för alla. Det finns över 15 olika typer av vatten – för att göra kunder från alla möjliga länder nöjda. Bland annat finns mitt favoritvatten Voss som vanligtvis kostar runt 40 kr per flaska i butik. När det kommer till spriter och viner är menyn över 10 sidor lång och allt är premiumspriter, viner och champagner.

Några exempel på detta:

Det finns 30 (!) olika typer av vodka i terminalen – från Absolut Vodka till Belvedere och Beluga.

Det finns nästan 100 olika typer av whiskey i terminalen – från Glenfiddich 21 till Suntory.

Och på champagnesidan, som ingen resa är komplett utan, finner vi bl.a Bollinger Special Cuvée och Louis Roederer Premier på menyn.

Det galna spritutbudet i Lufthansas First Class Terminal
Det galna spritutbudet i Lufthansas First Class Terminal

För den som hellre skippar alkoholen finns det ett stort utbud av mocktails, färskpressade juicer och kaffe/te-varianter.

Ett besök på FCT är inte komplett utan ett bad

För den som vill finns duschrum och i vissa duschrum finns det också ett badkar. Jag brukar alltid ta ett bad när jag besöker FCT och denna gång skulle inte bli ett undantag. Ibland behöver man vänta ett litet tag för att få ett duschrum med badkar, så det är bra att man säger till i tid.

Lufthansa First Class Terminal, badkar, med den ikoniska Lufthansa-ankan på bild
Lufthansa First Class Terminal, badkar, med den ikoniska Lufthansa-ankan på bild

Vi hade sagt till precis innan vi hade gått in i restaurangen att vi önskade bada och några minuter efter att vi ätit upp vår dessert blev vi hämtade av personalen då duschrummet med badkar var redo. Det blev ett snabbt bad då vi inte hade särskilt lång tid innan boarding skulle börja. Med oss in i duschrummet hade vi ett glas champagne per person.

Det är en speciell känsla att ligga i ett härligt bad, drickandes champagne, väntandes på ett flyg. Det känns nästan overkligt.

Efter ett snabbt bad och en snabb dusch begav vi oss ut till loungen igen och hängde lite medan vi väntade på att boarda.

Whiskey, vatten och hallon i väntan på att boarding ska börja
Whiskey, vatten och hallon i väntan på att boarding ska börja

Du blir körd med bil till planet

Precis som jag nämnde tidigare är FCT en separat byggnad och inte kopplad till flygplatsen. Det innebär också att du blir körd till flygplanet när det väl är dags att åka. I vanligaste fallen blir du körd i en Porsche Cayenne eller Mercedes S-Class men ibland även en Mercedes Van. Lufthansas personal kör dig då hela vägen till planet och eskorterar dig till First Class-kabinen.

Lufthansa First Class Terminal, bottenvåning & biltransfer
Lufthansa First Class Terminal, bottenvåning & biltransfer

Bara några minuter efter att vi hade satt oss ner kom vår personliga assistent och hämtade oss då det var dags för oss att åka.  Vi tog hissen ner till bottenvåningen där vårt boardingkort kontrollerades och där vi också gick igenom en snabb passkontroll (terminalen har sin egen polis på plats som verifierar passen). Vi blir därefter hjälpta av föraren Mehmut som skulle köra oss till vårt plan i en Mercedes S-Class. En av mina favoritbilar.

Mercedes S-Class hela vägen till planet
Mercedes S-Class hela vägen till planet

Och med det var vårt besök i Lufthansas First Class Terminal över.

Sammanfattning

Lufthansas First Class Terminal är en av de bästa och mest unika upplevelserna man kan ha när man reser. Från den exklusiva terminalen till den fantastiska maten och drycken, till Mercedes-turen hela vägen till planet är det helt enkelt en oslagbar upplevelse. Det är fantastiskt att någon som jag, som bara använt sina poäng, kan uppleva något så lyxigt. Medans det här var ett snabbt inlägg om FCT har loungen också bl.a arbetsrum, sovrum och andra tilläggstjänster som jag hoppas kunna ta upp i ett annat inlägg.

I nästa del väntar en magisk flygning till Chicago i Lufthansas First Class. Häng med!

 

Av

Skriv en kommentar