Hilton, en av världens största hotellgrupper erbjuder genom sitt lojalitetsprogram Hilton Honors fantastiska förmåner. I den här artikeln utforskar vi fördelarna med Hilton Gold-status, en väldigt värdefull medlemnsivå som är enkel att uppnå, exempelvis genom American Express Platinum. Från gratis frukostar, uppgraderingar och fler poäng under vistelsen, så är varje aspekt av Hilton Gold där för att berika din resa.

Varför erbjuder hotellgrupper gratis förmåner?

Precis som flygbolag erbjuder världens största hotellkedjor lojalitetsprogram för att säkerställa att kunder väljer deras hotell framför andra alternativ, men också för att kunder inte ska välja tredjepartssajter som Booking.com och Hotels.com när de bokar sina hotell. Hotellen vill i den mån möjligt få dig att bo hos dem, och gärna boka direkt via dem. Som tack för att du bokar direkt hos dem, och att de inte behöver betala provisioner till tredje part, erbjuder de en rad unika förmåner som gör din vistelse betydligt trevligare.

Hilton Gold: Fantastiska förmåner med stort värde

Det finns en rad olika förmåner som ingår i Hilton Gold-medlemskapet. Nedan är en lista på de som jag tycker är mest värdefulla. Fullständig lista av förmåner som ingår i Hilton Gold hittar du här.

Kostnadsfri frukost eller hotellkredit genom Hilton Gold
Vi fick en fantastisk kostnadsfri frukost på Waldorf Astoria Bangkok tack vare vårt Hilton Gold
Vi fick en fantastisk kostnadsfri frukost på Waldorf Astoria Bangkok tack vare vårt Hilton Gold

En av mina favoritförmåner med Hilton Gold är att man får kostnadsfri frukost, alternativt en hotellkredit under hela sin vistelse för två vuxna, även om det inte ingår i hotellbokningen. Det är en förmån som enkelt kan värderas till över 500 kr per natt om man är två personer som reser.

I alla länder förutom USA så är det gratis frukost för två som gäller, medan det i USA är en hotellkredit man får dagligen. Jag förklarar lite mer om hur förmånen i USA fungerar nedan.

Förmånen i USA

För vistelser i USA erbjuds inte kostnadsfri frukost utan istället får man en hotellkredit per dag. Denna kredit varierar baserat på vilket varumärke man bor på och hur många gäster som är registrerade i bokningen. Min rekommendation är att alltid boka en vistelse för två även om man enbart reser ensam, då man nästan alltid då får dubbla krediten.

Varumärke Kredit för 1 gäst Kredit för 2 gäster
Waldorf Astoria, LXR, Conrad $25 per dag $50 per dag
Hilton, Signia by Hilton, Doubletree, Curio Collection, Tapestry Collection, Canopy, Motto $15 per dag

$18 per dag i utvalda städer*

$30 per dag

$36 per dag i utvalda städer*

Hilton Garden Inn $10 per dag $20 per dag

* I utvalda städer ingår städer som anses vara högkostnadsstäder: Boston, Chicago, Washington DC, New York, San Francisco, Los Angeles, Hawaii.

Det som är trevligt med den här förmånen är flexibiliteten och att den kan nyttjas för andra måltider än frukost – exempelvis en lunch, drink eller middag. Krediten man får är per dag och nyttjar man den inte brinner den inne. Sist jag nyttjade den här krediten bodde jag i New York, som har ett fantastiskt utbud av restauranger, och jag var tämligen osugen på att äta frukost på hotellrestaurangen. Jag valde därför att nyttja krediten på drinkar i baren innan en trevlig middag i stan.

Hilton Gold ger kostnadsfria rumsuppgraderingar vid tillgänglighet
På Conrad Koh Samui fick vi som Hilton Gold en rumsuppradering till sviten med bäst utsikt - prisskillnaden mellan rummet vi bokat och det vi fick var 1500 kr/natt
På Conrad Koh Samui fick vi som Hilton Gold en rumsuppradering till sviten med bäst utsikt – prisskillnaden mellan rummet vi bokat och det vi fick var 1500 kr/natt

Som Hilton Honors Gold-medlem har man rätt till kostnadsfria rumsuppgraderingar vid tillgänglighet. Dessa uppgraderingar kan vara till högre rumskategorier som kan innebära alltifrån större rum, bättre utsikt eller tillgång till unika förmåner såsom loungetillgång. Jag har själv fått väldigt trevliga uppgraderingar som Gold-medlem. Jag har haft Hilton Gold-status i flera år nu, och kan säga att jag 9 av 10 vistelser alltid får en kostnadsfri uppgradering. Det här är en grym förmån.

Loungetillgång om man får en kostnadsfri uppgradering till en rumskategori där lounge ingår

I vissa fall kan du som Hilton Gold-medlem bli uppgraderad till en rumskategori som vanligtvis erbjuder loungetillgång. I de fallen kommer även du som Gold-medlem få tillgång till loungen. Hotellounger erbjuder oftast kostnadsfri frukost, snacks på kvällen, och dryck under dagen. I vissa fall erbjuds även alkoholhaltiga drycker under kvällarna.

Tjäna fler poäng som Hilton Gold: 80% fler bonuspoäng vid varje vistelse

En bonus med att vara Hilton Honors Gold-medlem är att du också tjänar fler poäng för varje vistelse. I vanliga fall tjänar man 10 poäng per amerikansk dollar spenderad på hotellen. Som Gold-medlem tjänar man därutöver ytterligare 8 poäng per amerikansk dollar. Totalt tjänar man alltså 18 poäng per amerikansk dollar.

Hilton har dessutom som vana att ofta ha kampanjer där man kan tjäna ännu fler poäng under vistelsen, och det är i regel ganska enkelt att tjäna poäng hos Hilton som sedan kan nyttjas för fantastiska hotellvistelser. Hilton erbjuder dessutom flera gånger per år möjligheten att köpa bonuspoäng till kampanjpris som gör att man enkelt kan ta sig närmare sin drömresa.

Tidig check-in och sen check-out vid tillgänglighet

Som Hilton Honors Gold brukar man i regel få prioritet till tidig checkin eller sen checkout förutsatt att hotellet har tillgänglighet. Under mina senaste tio vistelser hos Hilton har jag ofta fått checka in 2-3 timmar innan incheckningstid, eller checkat ut cirka 2-3 timmar efter ordinarie utcheckningstid.

Femte natten gratis vid bonusresor

Som jag nämnde ovan har Hilton ett förmånligt lojalitetsprogram där det är enkelt att tjäna poäng, och man kan alltid också köpa fler poäng vid kampanjtillfället. Som Gold-medlem får man dessutom femte natten gratis på alla vistelser som man betalar med poäng. Det här kan innebära en fantastisk besparing, i synnerhet på Hiltons mest lyxiga hotell världen över.

Hur kan man få Hilton Honors Gold-status?

Det bästa med Hilton Honors Gold-status är att det är tämligen enkelt att kvalificera sig för statusen. Om du har ett American Express Platinum så är det en av förmånerna som ingår, och du får omedelbart statusen så fort du har fått hem kortet. Det är enligt mig en av kortets bästa förmåner givet att Hilton finns på nästan alla destinationer världen över, och att förmånerna är värda flera tusen kronor per år.

Om man mot förmodan inte har American Express Platinum eller inte vill skaffa det så kan man tjäna Hilton Gold-status genom att göra ett av följande inom ett kalenderår: 1) bo 40 nätter, 2) genomföra 20 vistelser, eller 3) spendera cirka 80 000 SEK på hotellvistelser hos Hilton ($7500 USD).

Vanliga frågor

Hur får jag Hilton Honors Gold-status genom American Express Platinum?

Det är busenkelt! Så fort du har fått hem ditt American Express Platinum kan du via ditt konto koppla samman ditt Hilton-konto med ditt American Express Platinum, och inom ett par dagar bör du se att din status har uppdaterats till Hilton Honors Gold. Det kostar ingenting att nyttja förmånen.

Kan man alltid förvänta sig rumsuppgraderingar?

Nej. Rumsuppgraderingarna är baserade på tillgänglighet men min erfarenhet är att hotellen i den mån möjligt gör sitt bästa för att uppgradera Hilton Honors-medlemmar.

Vilka typer av rumsuppgraderingar kan man förvänta sig som Hilton Honors Gold?

Det här varierar självklart från hotell till hotell, men ofta får man ett större rum eller ett rum med bättre utsikt. I vissa fall kan hotellen vara extra generösa och erbjuda en svituppgradering men det är ovanligare.

Får jag fortfarande nyttja mina Hilton Honors Gold-förmåner om jag bokar via en tredjepart, t.ex Booking.com?

Om du bokar via en vanlig tredjepartssajt, såsom Booking.com eller Hotels.com kommer du varken tjäna några poäng för din vistelse, eller få några av de förmåner som nämnts ovan. Om du bokar via en lyxreserådgivare som kan boka direkt via Hilton, exempelvis via Lyxresan Travels får du både poäng och förmåner precis som om du har bokat direkt via Hilton.

Sammanfattning

Hilton Gold-status är en av de mest värdefulla hotellstatusarna som man kan ha. Genom statusen får man bland annat gratis frukost, uppgraderingar, fler poäng vid varje vistelser, tidig check-in och sen check-out vid tillgänglighet samt femte natten gratis vid bonusresor. Min upplevelse är också att man generellt brukar få bättre service som Gold-medlem än om man bor statuslös hos hotellet. Det bästa med Hilton Honors Gold är att man enkelt kan få det helt gratis via American Express Platinum.

 

Av

1 Kommentar

  1. Mycket hjälpsam artikel, jag har haft Amex Plat många år nu men visste inte om denna förmån. Har nu skaffat mig det via mitt Platinum!

Skriv en kommentar