fbpx

Jag skrev nyligen en artikel kring hur man bäst hittar bonusplatser hos SAS, och tänkte följa upp med en artikel kring hur man bäst hittar platser hos Star Alliance. En av de stora fördelarna med att SAS är med i Star Alliance är att du inte enbart kan använda dina poäng för resor med SAS, utan att du också kan använda dem för bonusresor för de andra flygbolagen inom Star Alliance. Du kan exempelvis åka med Lufthansa till stora delar av världen, med Thai till Asien och Australien och med United till USA. I den här artikeln kan du läsa mer om Star Alliance och hur det fungerar.

Eurobonuspoäng som du samlar med exempelvis ditt SAS American Express Premium eller SAS American Express Elite, eller någon av de andra många sätten som du kan tjäna poäng på, kan du med andra ord använda för resor med många flygbolag som mer eller mindre kan ta dig vart som helst i världen. I den här artikeln går jag igenom hur du kan boka resor med Star Alliance. För dig som vill grotta ner dig och få alla detaljer, så är min artikel kring hur man bokar bonusresor bra läsning.

I vanliga fall kan man söka upp bonusresor direkt på SAS hemsida men under pandemin har denna möjlighet stängts av. Så fort det går att söka platser hos Star Alliance igen kommer jag uppdatera guiden med en sektion om hur du gör detta direkt hos SAS.

Prislista för resor inom Star Alliance
Du kan åka Lufthansa First Class till Asien

Prislistan för resor inom Star Alliance är något mer komplicerad än SAS egna prislista. Bonusresor hos Star Alliance öppnar upp för en hel del roliga möjligheter, och ger också större möjligheter att ta sig till t.ex Thailand, eller Sydafrika. Varje bolag har sin egen prägel på serviceutbudet i business och first class – och det finns en hel drös bolag som levererar en bättre helhetsupplevelse än SAS. Det som är viktigt att komma ihåg är också att utbudet av bonusresor hos SAS är tämligen begränsat. Det är då bra att ha tillgång till bonusresor inom Star Alliance som ett alternativ. Och kanske det viktigaste – med Star Alliance har du möjlighet att boka First Class hos några av världens bästa flygbolag. 

För resor med Star Alliance debiterar SAS utöver vanliga flygplats-och myndighetsskatter en administrativ avgift på 450 kr per passagerare. Det innebär att du utöver poängpriset för en bonusresa med Star Alliance också kommer betala cirka 1000-1500 kr per person i skatter och avgifter.  Trots det representerar bonusresor inom Star Alliance utmärkt värde. Generellt sätt är prissättningen på bonusresor inom Star Alliance väldigt prisvärda – speciellt om man använder en Amex rabattvoucher vilket rabatterar priset med ytterligare 50%.

Bra att veta:

 • Bonusresor är fullt återbetalningsbara fram till en arbetsdag innan avresa, det innebär att det är en extremt flexibel bokningsform. Den administrativa avgiften på 450 kr/passagerare är dock inte återbetalningsbar
 • För resor med Star Alliance reser barn under 2 år gratis. Över 2 år så är det ordinarie pris som gäller. Till skillnad från bonusresor hos SAS så finns inga barnrabatter.

Se den fullständiga prislistan för bonusresor inom Star Alliance genom att klicka här.

Några utdrag från prislistan på resor som jag ofta tar och som jag tycker är bra värde:

 • Europa till Nord-och Centralamerika för 130,000 poäng i Business Class / 175,000 poäng i First Class. Utöver USA och Kanada ingår bl.a Panama, Mexiko och Costa Rica i den här zonen, vilket ger utmärkt värde då det kan vara väldigt dyrt att resa dit.
 • Europa till Sydostasien för 225,000 poäng i First Class är ofta väldigt bra värde. Biljetter köpta för pengar kostar ofta över 60,000 SEK och resor till Sydostasien ger också möjligheten till flera flygningar i First Class, exempelvis där man kan flyga Lufthansa First Class till Hong Kong och sedan vidare till Bangkok med Thai Business Class.
Austrian Business Class
Du kan åka Austrians business class till både USA och Asien.

Rabattera din bonusresa med Amex rabattvoucher

Om man har ett SAS American Express Premium Card eller ett SAS American Express Elite Card så har man möjlighet att nå en s.k. 2-4-1 voucher. Om man har SAS American Express Premium Card får man en voucher efter att ha spenderat 150 000 kr på kortet under ett kalenderår, och om man har SAS American Express Elite Card, får man sin första voucher efter att ha spenderat 150 000 kr, och en andra voucher efter att ha spenderat totalt 300 000 kr på ett kalenderår. Den här vouchern är i mina ögon helt ovärderlig.

Vad gör vouchern? Jo, den rabatterar en valfri bonusresa hos SAS och Star Alliance med 50% för upp till två personer. Det innebär att om du reser själv, så betalar du endast 50% av det ordinarie priset, och reser ni två så betalar ni endast för en person. Denna voucher skapar således en hel del möjligheter som annars inte hade funnits, då bonusresorna hade blivit markant dyrare.

Vouchern går i vanliga fall att utnyttja direkt på sas.se för resor med Star Alliance, men i dagsläget måste man ringa. Man når bokningstjänsten på telefonnummer 08-7974040. De har öppet vardagar mellan 9-17. Därigenom kan man både få hjälp att hitta bonusresor, eller boka en resa man själv hittat med tipsen jag listar nedan.

ANA First Class
På bilden: ANA First Class. Tack vare min Amex-voucher kunde jag resa tur och retur till Thailand för 112,500 poäng. Jag fick totalt fyra flygningar i First Class.

Sök efter bonusresor inom Star Alliance

Under tiden som SAS egna hemsida för Star Alliance-bokningar ligger nere så rekommenderar jag att man söker efter bonusplatser på United.com och att man sedan ringer in till SAS för att boka flygen som man hittat. Tillgängligheten man ser på Uniteds hemsida stämmer i 9 av 10 fall överens med det SAS kan boka, men ibland ser SAS inte platserna och då får man prova ett annat alternativ.

Hitta bonusresa genom United.com – bra backup till SAS egna tjänst, och för att söka tillgänglighet av First Class-platser
Bokningsformulär United
På hemsidan fyller du i formuläret och ser till att ”Book with miles” är ikryssat

Ponera att jag vill åka mellan Stockholm och Bangkok. Jag söker – men får inga resultat alls i business eller first.

Det kan då hjälpa att söka varje sträcka för sig själv för att hitta de bästa alternativen för din flygning. Önskar man exempelvis åka Stockholm-Frankfurt-Hong Kong, brukar jag rekommendera att man söker Stockholm-Frankfurt separat, därefter söker man på Frankfurt-Hong Kong. De stora Star Alliance-hubbarna för långdistansflygningar med utgång Europa är Frankfurt, London, München, Wien, och Zürich.

Med lite tur hittar du flygningar som du gillar – och vill du läsa om de olika flygbolagen så har jag täckt många av dem genom reserapporter på bloggen. Skriv ner de flygningar som du vill ha, och när du väl ringer SAS för att boka din bonusresa så går det snabbt.

 

Resultat från sökning på Uniteds bonusmotor.
Resultat från sökning på Uniteds bonusmotor.

På bilden ovan så ser ni resultatet jag har fått från min sökning. Klickar jag på ”details” under respektive resplan så kommer den visa mig de exakta flygningarna, flygtiderna och kabinklassen m.m. Det du måste tänka på när du söker bonusplatser på Uniteds hemsida är att säkerställa att flygen du hittar faktiskt är bonusplatser och inte vanliga platser. Detta gör du genom att klicka på ”details” för att se exakt vilka bonusklasser som varje flyg är tillgängligt i. För att SAS ska kunna boka platserna så ska du se följande bokningsklasser under varje flygning: Economy – X, Business – I, First – O.

Detaljerat läge på Uniteds hemsida
Det finns platser i Business Class med Thai till Bangkok

I expanderat läge, dvs efter att jag klickat på ”details” kan jag se fler detaljer om flygningarna och kan således spara informationen för när jag väl ska ringa SAS och boka min resa. I exemplet ovan ser du bokningsklassen inom parantes. I det här fallet ser vi att Stockholm-London flygs av SAS och att det finns platser i Business, då man ser bokningsklassen (I) på flygningen, därefter ansluter man till London-Bangkok (via Phuket) som flygs av Thai, och även den flygningen är öppen i bokningsklassen (I), dvs business class.

Sammanfattning

Det finns goda möjligheter att boka bonusresor med sina Eurobonuspoäng för resor med andra bolag än SAS, dvs med något av de 28 Star Alliance-bolagen. Som alltid gäller det att vara flexibel när man letar bonusresor, men genom att följa tipsen ovan kan du enkelt hitta bonusresor till någon av dina drömdestinationer, och i och med att det finns ett större utbud av bonusplatser hos Star Alliance än hos SAS, så finns det goda möjligheter till att hitta bonusplatser dit du vill. Den här artikeln är en förenklad version av min stora och omfattande guide kring hur man bokar bonusresor. För maximal detalj rekommenderar jag att du läser den – och den hittar du här.

Av

11 Kommentarer

 1. Vilket bolag hade du valt till USA lufthansa eller swiss airlines ?

  • Damon Svara

   Hej Ino! Jag tycker båda bolagen är bra så om jag hade varit du hade jag försökt pricka in båda bolagen, köra Lufthansa på utresan kanske och Swiss på hemresan?

 2. Johannes G Svara

  Tydlig information men varför har SAS stängt ner sin hemsida? Förstår inte om man ändå kan ringa och boka?

  • Damon Svara

   Hej Johannes, gissningsvis vill SAS begränsa antalet personer som bokar Star Alliance-resor nu då corona leder till en del ändringar i tidtabeller vilket kan göra det rörigt för bolaget. Men det går som sagt att ringa in och boka så det bör inte stoppa en

 3. Toppenbra artikel. Synd bara att det inte går att resa till så många ställen just nu.

  • Damon Svara

   Tack! Ja, det är trist, men vi ser ju ljuset i slutet på tunneln. Bonusresor går att boka nästan ett år i förväg så man kan redan nu planera jul, sportlov och påsksemestrar.

 4. Hej dDamon
  Jag följde dina tips och hittade en resa men SAS sade att de inte såg platserna, så jag följde tipset jag såg du hade lämnat i en annan artikel om att ringa upp på nytt och prata med någon annan och de såg platserna! Jag har nu bokat Mexiko för mig och min dotter i februari över sportlovet. Det blev TAP ner och Air Canada till baka! Det känns bra, min första bonusresa

  • Damon Svara

   Hej Johanna! Vad roligt att ni bokat en resa till Mexiko, jag hoppas det blir toppenbra! Tyvärr kan agenterna på SAS variera kvalitetsmässigt så du gjorde helt rätt i att ringa på nytt.

 5. Vilka flygbolag kan man boka first class med närmsta månaderna?

 6. Finns det nåt sätt man kan få fler än 2 vouchers på amex per år+

Skriv en kommentar