Äntligen har vaccineringen påbörjats globalt, och man börjar kunna se ljuset i tunneln. Förhoppningsvis kommer vi till sommaren kunna börja röra oss mot någon form av normalitet igen, vilket också innebär att vi äntligen kommer kunna resa igen! Denna hoppfullhet märks också bland er läsare, då fler och fler av er hör av er och ställer frågor om framtida resplaner. Det som är extra positivt med att boka en resa på poäng i nuvarande pandemiläge är att bonusresor alltid är fullt flexibla och återbetalningsbara (med undantag för en bokningsavgift på 450 kr), upp till 24 timmar innan avgång.  Med det här inlägget tänkte jag dela med mig av en berättarhistoria där en av mina läsare lyckades boka en bonusresa på poäng för sig själv och en kompis. De åker till både New York och Los Angeles i business class genom de poäng hon tjänat.

Sofia använde sina poäng för att boka en bonusresa i Business Class för sig själv och en vän till New York och Los Angeles

Sofia hörde av sig till mig och undrade om det fanns något sätt för henne att kunna besöka New York och Los Angeles på samma resa. För bonusresor som bokas med Eurobonuspoäng finns det något som kallas för ”open jaw”, vilket innebär att man flyger till en destination, och hem från en annan. I det här fallet innebar det att Sofia kunde resa från Stockholm till New York, och sedan från Los Angeles till Stockholm. Allt detta till samma pris som att åka till New York T/R. Hon behövde separat lösa en enkelresa mellan New York och Los Angeles.

SAS egna flyg hade ingen tillgänglighet på de datumen som Sofia var intresserad av, och av den anledningen fick Sofia söka efter tillgänglighet av bonusplatser hos de övriga Star Alliance-bolagen. I och med att SAS egna sökningsmotor för bonusresor med Star Alliance är nere i dagsläget pga pandemin, så följde hon min guide för att söka efter bonusplatser på Uniteds hemsida.

Så här blev hennes resa

På Uniteds hemsida kunde platser för både utresa och hemresa hittas snabbt. Sofia får flyga med United på utresan och med Swiss på hemresan, vilket innebär att hon också får prova två toppenprodukter i business class.

Utresa: Stockholm till New York

Stockholm till New York
Stockholm till New York
Läs också: 5 anledningar varför det är grymt att resa i business class

Hemresa: Los Angeles till Stockholm

Los Angeles till Stockholm
Los Angeles till Stockholm
Om Sofia skulle köpa biljetterna kontant skulle det kosta mer än 48 000 kr för två personer – men hon betalade 2826 kr och sina poäng
Om resan hade bokats kontant hade den kostat 48 000 kr tur och retur för två personer

Efter att ha hittat flygen ringde hon SAS och angav datumen och flygen och fick resan bokad på under 15 minuter. För två biljetter betalade hon 130 000 poäng +1413 kr per passagerare i skatter och avgifter. Hon nyttjade också en Amex 2-4-1 voucher som hon fått genom sitt SAS Amex Elite.

Sofia får prova två olika flygbolag

Fördelen med att ha Eurobonuspoäng är att man både kan använda poängen på SAS egna flyg, men också att de går att använda på de 25 andra flygbolagen som ingår i Star Alliance. Det positiva med det är att det för det första finns ett betydligt större utbud av bonusplatser inom Star Alliance än hos SAS, men också att man får möjligheten att prova olika flygbolag, som i min mening ofta kan erbjuda en bättre helhetsupplevelse än SAS.

United Polaris Business Class
United Polaris Business Class. Pressfoto från United

I det här fallet får Sofia och hennes kompis flyga med Uniteds nya ”Polaris” business class på Dreamliner 787-10an, som jag har hört mycket gott om, och som jag själv förhoppningsvis kommer flyga när jag ska till Los Angeles i sommar.´

Läs också: Snart reser vi igen: Gör 2021 till ditt lyxreseår – res i business och first class till en bråkdel av kostnaden
SWISS Business Class
SWISS Business Class. Pressfoto från SWISS

På hemresan får hon flyga med SWISS i deras Business Class ombord deras Boeing 777-300ER. Jag har flugit med SWISS Business på långdistans många gånger och alltid varit nöjd med helhetsupplevelsen.

Så här tjänade hon poängen för att boka resan

Sofia började följa bloggen i januari förra året, dvs strax innan coronapandemin lamslog våra liv. Hon valde att fortsätta samla poäng trots den rådande pandemin och svårigheterna att resa på kort sikt, och hon följde tipsen på bloggen och byggde snabbt upp en poängbuffert. Under lite över ett år lyckades hon generera 140 000 poäng och två American Express 2-4-1 voucher som hon kunde använda för att boka den här bonusresan.

Sofia delade med sig av hur hennes poängintjäning såg ut mellan januari 2020 och januari 2021:

 • + 22 500 poäng som välkomstbonus, då hon sökte SAS Amex Elite under en kampanjperiod där hon fick ytterligare 25% i välkomstpoäng (ordinarie välkomstbonus är 18 000 poäng). Fram till 14e januari 2022 är välkomstbonusen för Elite-kortet 60 000 poäng. 
 • + 24 000 poäng eftersom hon rekryterade sin sambo och sin pappa till SAS Amex Premium
 • + 68 743 poäng från spendering på sitt Amex-kort och två rabattvouchers för 50% rabatt på en bonusresa. I och med att hon spenderade över 300 000 kr på sitt kort under kalenderåret, fick hon sin första voucher vid 150 000 kr spenderat, och den andra vid 300 000 kr spenderat. Amex-vouchers är alltid giltiga innevarande kalenderår + 1 år till, dvs hennes andra voucher som inte nyttjades till denna resa kan användas för bokning av bonusresa till och med 2021-12-31 (dock möjligt med ett avresedatum senare än detta datum, t.ex sommaren 2022).
 • + 11 500 poäng eftersom de bytte elavtal till Fortum
 • + 5 890 poäng från olika besök hos Eurobonus-anslutna restauranger
 • + 8 800 poäng från köp hos Eurobonus-anslutna butiker (både online och i butik)

I den här artikeln kan du läsa mer om de olika sätten som du kan tjäna poäng på

Läs också: Så här kommer du iväg på minst en business class resa om året – för under 500 kr

Det kändes initialt något onödigt att samla poäng när man inte kunde utnyttja dem, men jag tänkte om efter att ha skickat dig mail. Det krävdes inte mkt från mig för att nå hit, men nu ska jag och min bästa vän åka på en trip of a lifetime, och jag bara hoppas att pandemin låter oss komma iväg!! Tack snälla för alla tips!:) – Sofia

I mitt inlägg om hur man ska tänka kring sitt poängsamlande under 2021, pratar jag om vikten att fortsätta samla poäng trots att man just nu inte kan resa. Det kommer snart en tid då resandet återgår till det normala och då kommer det finnas en extrem efterfrågan på resor, varvid poängen får ett ännu högre värde än innan. Du kan läsa mer om det här.

Tack till Sofia som lät mig publicera hennes berättelse på bloggen. Vill ni se fler sådana här inlägg med lyckade bonusresor? Skriv gärna i kommentarerna!

 

Av

14 Kommentarer

 1. hej Damon, kan jag resa till t.ex thailand och sedan hem från usa på samma biljett som hon gjorde med New York / la?

  • Damon Svara

   Hej Sandra,

   Tyvärr är det inte möjligt att flyga till Thailand och hem från USA. Man kan endast flyga s.k. ”open jaw” inom samma region. Du kan t.ex flyga till Thailand och åka hem från Vietnam som ligger i samma region!

 2. Leo Gilliland Svara

  Jag bokade oxå en USA resa fast i november, ser fram emot den faktiskt:) tror du sommar resor till usa blir av?

  • Damon Svara

   Leo, jag tror att USA i november är ett rätt säkert kort. Sommaren är lite oklar, men om Bidens vaccineringsplan/mål håller så släpps man förhoppningsvis in under juli eller augusti. USA i sommar hade ju varit klockrent trots allt.

  • Damon Svara

   Tack för tipset KK, det kommer lite sådana artiklar inom kort!

 3. Hej Damon !
  Tack för tipset om artikeln i ditt nyhets brev

  Varför väljer man att resa med andra bolag än SAS ?? det är väl billigare poäng mässigt med SAS?

  /Mvh Bengt

  • Damon Svara

   Hej Bengt,

   Det kan finnas flera skäl att resa med andra bolag än SAS. Det första är att SAS har begränsat antal bonusplatser, så det finns inte alltid tillgång av bonusplatser. I andra fall så kanske SAS inte flyger till en viss destination, och i många fall erbjuder de andra bolagen i Star Alliance en bättre helhetsupplevelse.

Skriv en kommentar