Det här inlägget är en del av en artikelserie där man får följa med på min resa i First Class världen runt. Kontantpriset på denna resa är cirka 260 000 kr per person – vi betalade cirka 10200 kr kontant per person. Läs introduktionsinlägget här för hela prisbilden.


Introduktion: Planerandet av min världen runt-resa i First Class
Loungerecension: Lufthansa First Class Terminal, Frankfurt
Flygrecension: Lufthansa First Class, Frankfurt till Chicago
Loungerecension: United Polaris Lounge, Chicago
Flygrecension: ANA First Class, Chicago till Tokyo Haneda
Loungerecension: ANA Suite Lounge, Tokyo Haneda
Flygrecension: Thai Airways First Class, Tokyo till Bangkok
Hotellrecension: So Sofitel Bangkok
Flygrecension: Thai Airways Business Class, Bangkok till Dubai
Hotellrecension: Park Hyatt Dubai
Loungerecension: Lufthansa Senator Lounge, Dubai
Flygrecension: Lufthansa First Class, Dubai till Frankfurt
Flygrecension: Swiss Business Class, Zurich till New York JFK
Hotellrecension: EVEN Hotel Times Square South
Loungerecension: SWISS Business Class Lounge, New York JFK
Flygrecension: Asiana First Class, New York till Seoul
Hotellrecension: Grand Hyatt Incheon
Loungerecension: Flera olika lounger på Incheon, Seoul
Flygrecension: LOT Business Class, Seoul till Warszawa


Och efter ett par timmar i loungen var det dags att röra oss mot gaten för att gå ombord Thais First Class mellan Tokyo och Bangkok. Jag gillar verkligen Thais First Class. Det är inte världens nyaste produkt och de har inte alltid samma finess som deras asiatiska motparter (som ANA eller Asiana), men på något sätt finner jag produkten riktigt gedigen. Personalen är alltid supertrevlig och gör sitt bästa för att flygningen ska bli så bra som möjligt.

I och med att detta var en flygning som avgick strax efter midnatt och landade tidigt på morgonen så var serveringen generellt begränsad och därför blir den här rapporten något kortare än vanligt.

På den här flygningen skulle vi åka med en helt full kabin. Samtliga 12 platser i kabinen var upptagna.

Thai First Class
Tokyo Haneda – Bangkok
Boeing 747-400
Flygtid: 6 timmar

Första intrycket

Som sagt är detta en nattflygning, med avgångstid kl 00.20. Fokus ligger alltså på sömn vilket också gör att servicen är mer avslappnad och tillbakadragen. Så fort vi kom ombord välkomnades vi in i kabinen av den trevliga personalen som också tog våra jackor och snabbt kom förbi med ett glas champagne.

Jag passade på att ta bilder på sätet innan kabinen skulle släckas ned.

Thai First Class kabin
Thai First Class kabin

På den här flygningen åker vi ett av mina favoritplan, 747-400. Thai har två olika konfigurationer av detta flygplan i First Class. En med lite äldre inredning och en med nyare. Båda konfigurationerna har dock ett par år på nacken. I det här fallet hade vi tur och fick den nya kabinen.

Thai First Class, säte
Thai First Class, säte
Thai First Class, säte
Thai First Class, säte

Vid sätet hade man lämnat ett s.k. amenity kit (necessär med nödvändigheter – såsom ögonmask, hudprodukter o.s.v).

Sätet

Thais First Class-säte är väldigt bekvämt både när man sitter upp och när man ligger i ”lounge”-läge. Kuddarna som ligger på stolen är bekväma. Därutöver finns det en hel del lagringsutrymme vid sätet vilket gjorde det enkelt för mig att lagra iPad, hörlurar o.s.v utan att behöva lägga dem i kabinhyllan.

Thai First Class, garderob
Thai First Class, garderob

Vid sätet finns det en liten garderob där man kan hänga in sina kläder om man vill.

Thai First Class, säteskontroller
Thai First Class, säteskontroller

Vid sätespanelen finns det också en liten platta där man kan kontrollera sätet. Man kan ställa in alltifrån olika ljussättning, till att sätta stolen i sängläge. Plattan var väldigt responsiv och det var enkelt att snabbt justera sätet. Om man hellre föredrar knappar finns det också vanliga knappar under paddan som också justerar sätet.

Thai First Class, underhållningssystem
Thai First Class, underhållningssystem

Och slutligen finner vi även en stor skärm i Thais First Class. De har i mina ögon en av de bästa underhållningssystemen inom Star Alliance. Underhållningssystemet har ett generöst utbud av filmer, serier och musik att underhålla sig med under resan.

Strax innan avgång kom personalen också förbi med en pyjamas i och med att detta var en långflygning. Thais First Class-pyjamas är helt magisk. Den är extremt mjuk och skön, men kan vara lite varm att flyga i. Tyvärr fick jag inte med någon bild på den :(.

Let the show begin

Tillbaka till flygningen. Vi hade en snabb avgång och cirka 15 minuter efter att vi hade lyft så släcktes skylten för säkerhetsbältet och serveringen fick börja. Flygvärdinnan kom snabbt ut och frågade om jag vill fortsätta med champagne – vilket jag ville. Till det beställde jag bubbelvatten.

Thai First Class, champagne & bubbelvatten
Thai First Class, champagne & bubbelvatten

Thai serverar Dom Perignon Vintage 2006 i First Class. Det är en god champagne men det är inte en av mina favoriter. Det är dock alltid något speciellt med att dricka Dom Perignon (kanske mer psykologiskt tillfredsställande än något annat?). Dom Perignon Vintage 2006 säljs inte på Systembolaget i Sverige men internationellt går en flaska på 750 ml på cirka 1500 kr. Thai snålar alltså inte med sin champagne.

Efter nästan två dagars resande var jag väldigt trött och ville egentligen bara äta snabbt och sen sova, för att få ett par timmars sömn på denna korta nattflygning.

Mat & Dryck

På grund av avgångstiden serverar Thai en lättare måltid efter avgång och sedan en ordentlig frukost innan landning. Men som alltid i First Class är det du själv som bestämmer när du vill äta – vill du ha frukost direkt innan avgång så är det helt och hållet upp till dig.

Thai erbjuder också sina passagerare i First Class att förhandsbeställa rätter – dvs. rätter som vanligtvis inte finns på menyn. Då lastar Thai den beställda rätten på flygningen och du har därutöver också möjligheten att äta från den ordinarie menyn. Det är helt kostnadsfritt att förhandsbeställa mat som First Class-passagerare. På den här flygningen hade jag beställt den populära rätten Lobster Thermidor  – hummer som serveras med grönsaker och saffransris. För en fullständig lista av alla tillgängliga rätter som går att beställa, klicka här.

Flygvärdinnan kom ut och kollade om jag vill äta min hummer på en gång eller innan landning. Jag valde att köra en sen middag på en gång för att sedan sova hela vägen till Bangkok.

Dryckesmeny

Thai First Class, dryckesmeny
Thai First Class, dryckesmeny
Thai First Class, dryckesmeny
Thai First Class, dryckesmeny
Thai First Class, dryckesmeny
Thai First Class, dryckesmeny
Thai First Class, dryckesmeny
Thai First Class, dryckesmeny
Thai First Class, dryckesmeny
Thai First Class, dryckesmeny

Matmeny

Thai First Class, matmeny
Thai First Class, matmeny

Den första serveringen bestod av en enklare förrätt och soppa och därefter en mer ordentlig måltid till frukost. Jag hade dock som sagt förhandsbeställt hummer och skippade frukosten till förmån av sömn.

Servering

Thai First Class, dukat bord
Thai First Class, dukat bord

Flygvärdinnan dukade snabbt upp bordet och kom med påfyllning av både champagne och bubbelvatten. På bordet finner vi även en brödkorg, smör och en oshibori (varm handduk).

 

Thai First Class, anklever
Thai First Class, anklever

Jag bad om en Cola Zero som kom ut tillsammans med förrätten.  Förrätten bestod av anklever på japanskt vis tillsammans med en sallad och persikor. Jag måste erkänna att denna inte alls fall mig i smaken. I och för sig är jag inte världens största fan av anklever, men jag tog en tugga och det fick räcka för min del.

Thai First Class, pumpasoppa
Thai First Class, pumpasoppa

Därefter kom soppan som var en pumpasoppa. Denna var riktigt god. Soppor brukar funka rätt bra på flygplan och denna var inte ett undantag. Den var söt, men samtidigt syrlig och krämig. Perfekt mellanrätt helt enkelt.

Thai First Class, Lobster Thermidor
Thai First Class, Lobster Thermidor

Till huvudrätt serverades Lobster Thermidor, gratinerad hummer tillsammans med saffransris och ugnsbakade grönsaker. Det var faktiskt riktigt gott. Hummern var saftig och god, riset perfekt tillagat och grönsakerna det perfekta tillbehöret.

Direkt efter att jag hade ätit klart bad jag om att få min säng bäddad för att få ett par timmars sömn innan det var dags för landning.

Sängen

Thai har faktiskt en riktigt bekväm säng i alla sina First Class-konfigurationer och detta plan var inget undantag. Man får en ordentlig kudde och ett täcke och själva madrassen är perfekt för ett par timmars sömn. Jag brukar alltid sova gott i Thais First Class och det gjorde jag även denna gång.

Thai First Class, färdigbäddad säng
Thai First Class, färdigbäddad säng
Thai First Class, färdigbäddad säng
Thai First Class, färdigbäddad säng

Bara någon minut efter att jag lagt mig i sängen somnade jag och väcktes av kabinpersonalen cirka 20 minuter innan landning.

VIP-buggy genom flygplatsen och genom gränskontrollen

Thai First Class, buggy
Thai First Class, buggy

Vid ankomst på Bangkoks flygplats väntade Thais personal vid gaten tillsammans med skyltar med våra namn på. I samband med att man ankommer i Thais First Class så eskorteras man nämligen med golfbil (buggy) från gaten hela vägen till gränskontrollen. Vid gränskontrollen eskorteras man in i en VIP-kö utan någon väntetid och därefter får man en av personalen med sig som hämtar upp bagaget och hjälper en ut hela vägen i ankomsthallen.  Det är rätt grymt med tanke på att det kan ta över en timme i vanliga kön när det är som mest trafikerat på Bangkoks flygplats.

Sammanfattning – Thai First Class

I vanlig ordning var detta en bra flygning med Thais First Class. Trots sen avgångstid och kort flygning så levererade personalen bra service och god mat, även om menyn var begränsad. Med ett par timmars sömn vaknade jag upp någorlunda utvilad och redo för en härlig dag i Bangkok. Vanligtvis brukar First Class-upplevelsen ta slut när man stiger av planet, men inte med Thai. Deras VIP-eskort genom flygplatsen och gränskontrollen gör livet så mycket enklare. Överlag: en bra flygning!

I nästa del besöker vi So Sofitel Bangkok, ett av mina absoluta favorithotell. Häng med :-)!

 

Av

4 Kommentarer

  1. Är det värt att använda sina poäng på en sån här nattflygning tycker du??

  2. Haha jag som trodde business class var ballt, detta måste vi verkligen testa! tack för recensionen damon

Skriv en kommentar