American Express Platinum – marknadens bästa kreditkort

Just nu 2x högre välkomstbonus: Klicka här för att söka Platinum-kortet och få 1 000 000 Membership Rewards (värde 6000 kr) i välkomstbonus

Jag älskar American Express Platinum. Kortet kommer med fantastiska förmåner som verkligen lyfter mitt resande. Trots att kortet har en hög månadsavgift betalar kortet för sig själv flera gånger om genom de förmåner som ingår, bara en av de många förmåner jag går igenom i den här artikeln, Dining by Amex, ger restaurangbesök för 7 000 kr/år.

För den frekventa resenären, är kortet ett perfekt komplement till ett SAS Eurobonus Amex (antingen SAS Amex Premium eller SAS Amex Elite). Personligen är det mitt favoritkort och jag får enormt mycket värde från kortet. I medlemskapet ingår det dessutom ett extrakort kostnadsfritt: en närstående person kan få ett Platinum-kort och därmed alla förmåner listade i den här artikeln.

I den här artikeln går jag igenom alla förmåner som gör det här kortet till ett fantastiskt kort. En mer koncis sammanfattning av förmånerna hittar du här.

Membership Rewards, inte Eurobonus

En av de största skillnaderna mellan Amex egna kort, dvs Gold och Platinum, och SAS Amex-korten är att man tjänar American Express egna valuta, Membership Rewards. Du tjänar 1 Membership Rewards per betald krona, på alla köp.

Historiskt sätt har detta varit en flexibel valuta som man kunnat konvertera till flera olika flygbolagspoäng och hotellpoäng, samt för rabatt på fakturan. Dessvärre gjorde Amex nyligen en försämring av hur många poäng det kostar för att konvertera till hotell eller flygbolag, vilket gör att poängen inte är lika värdefulla som tidigare. Det går fortsatt att konvertera poängen till en rad olika program, fullständig lista hittar du här.

En nyhet från april 2024 är programmet Platinum Points Plus som kostar ytterligare 100 kr/mån som ger upp till 8x högre poängintjäning och därmed gör Amex Platinum till ett attraktivt poängtjänarkort. Du kan läsa allt om hur det funkar här.

Om du mot förmodan inte lägger till Platinum Points Plus för att maximera poängintjäningen, är mitt tips att använda Platinum-kortet för de fantastiska förmånerna som jag listar nedan, och att sedan komplementera kortet med ett SAS Amex Elite eller ett SAS Amex Premium försöka göra köpen på SAS Amex kortet. Så gör jag själv.

Platinum-kortet är utfärdat i metall och är riktigt stilrent och dessutom tyngre än vanliga kort. En liten, men relevant detalj.

Fantastiska förmåner som lyfter ditt resande

Det allra bästa med Amex Platinum-kortet är som sagt förmånerna som du får. Medans kortet kommer med en drös olika förmåner kommer jag fokusera på de som jag tycker är bäst och de som skapar mest värde.

Loungetillgång

En av de bästa förmånerna som kommer med Platinum-kortet är loungetillgången som medföljer kortet. Du får automatiskt ett medlemskap i American Express Global Lounge Collection som ger dig tillgång till över 1300 lounger på över 600 flygplatsers globalt. Den här förmånen gäller både dig och din extrakortsmedlem.

Du får automatiskt tillgång till en rad olika loungeprogram genom ditt Platinumkort: American Express egna lounger (Centurion-lounger), Delta Sky Club, Plaza Premium Airport Lounges, Lufthansa-loungerna samt Priority Pass. Nedan väljer jag att zooma in på några av dessa loungeprogrammen.

American Express egna Centurion-lounges
American Express Centurion Lounge, Hong Kong
American Express Centurion Lounge i Hong Kong

American Express driver sina egna lounger, och de kallas för Centurion lounges. De öppnar flera nya lounger varje år och idag finns de flesta loungerna i USA – men det finns också några Centurion lounges utanför USA, bl.a Hong Kong, Sydney och Mexico City har egna Centurion lounges. Fullständig loungelista och information om Centurion lounges hittar du här.

Loungerna brukar hålla mycket hög standard, ofta med a la carte, fria drinkar och bra mat. Du får med ditt Platinum-kort ta med dig en gäst när du besöker loungerna. Centurion-loungerna anses som ett prioriterat initiativ hos American Express och man öppnar flera nya lounger varje år.

American Express Lounge by Pontus Frithiof, Arlanda
Grillad röding med potatis- och fänkålssallad, forellrom samt ramslöksdressing
Kostnadsfri grillad röding med potatis- och fänkålssallad, forellrom samt ramslöksdressing i Amex-loungen

Den 4 april 2024 öppnade American Express sin nya storsatsning med en 700 kvadratmeter stor lounge på Arlanda. Loungen är en total oas på Arlanda. Här ingår frukost och lunch/middag, med val av fyra huvudrätter, samt gratis dryck (inkl vin och öl). Huvudrätterna roteras och byts ut löpande. Som Platinum-medlem får man tillsammans med en gäst besöka loungen när man är på Arlanda. Jag värderar varje besök i loungen till cirka 200 kr/person.

Du kan läsa allt om loungen i mitt detaljerade inlägg om nya American Express Lounge by Pontus Frithiof här.

Medlemskap i Priority Pass med obegränsat antal besök

Kort sagt är Priority Pass ett nätverk över 1000 flygplatslounger globalt som du kan besöka kostnadsfritt med ditt Platinum-kort. Som Platinum-medlem får du och även dina extrakortsinnehavare också möjligheten att ta med en gäst vid varje besök. I praktiken innebär det att om du som huvudkortsinnehavare reser med din extrakortsinnehavare så får totalt fyra personer tillgång till en lounge, vilket är enormt användbart om man reser i större sällskap. Till skillnad från Gold-kortet som är begränsat till fyra besök per år så har du och även din extrakortsinnehavare obegränsad tillgång till loungerna inom Priority Pass.

Många av loungerna som finns inom Priority Pass går det att köpa tillträde till kontant, det kostar då oftast minst 200 kr/person, vilket innebär att det här är en väldigt bra förmån.

Det som är extra bra med Priority Pass är att det inte spelar någon roll vilket flygbolag du flyger med eller i vilken kabinklass.  Läs mer om Priority Pass på deras hemsida.

Oman Air Lounge Bangkok
Med Priority Pass får du och en gäst obegränsat tillträde till över 1000 lounger. På bilden: Oman Airs lounge på Bangkoks flygplats
Tillgång till Lufthansas lounger i Frankfurt och München
Som Platinum-medlem får du tillgång till Lufthansas lounger i Frankfurt & München
Som Platinum-medlem får du tillgång till Lufthansas lounger i Frankfurt & München. Bild: Lufthansa

Som Amex Platinum-medlem får du fri tillgång till Lufthansa-lounger i Frankfurt och München när du flyger med ett av bolagen inom Lufthansa-gruppen (Lufthansa, SWISS och Austrian). Du har tillgång till Lufthansas Business Lounge (oavsett kabinklass) och Lufthansas Senator Lounge (när du flyger Business Class) i Terminal 2 på Münchens flygplats och i Terminal 1, Concourse B på Frankfurts flygplats.

Lounge on-the-go –gratis takeaway-mat på utvalda flygplatser och tågstationer

Som Platinum-medlem får man vid utresa från utvalda flygplatser och tågstationer ett frukost-eller lunch/middagspaket från Espresso House, Ritazza eller Taste by Nordrest.

I frukostpaketet ingår en frukostmacka, juice eller yoghurt och en valfri liten varm dryck. I lunch/middagspaketet ingår sallad eller wrap, Ramlösa/läsk och en valfri liten varm dryck. Du måste ha ett boardingpass eller tågbiljett med avgång samma dag och kommer debiteras 0,10 kr när du använder förmånen. Du kan ta med dig en gäst när du utnyttjar den här förmånen.

I dagsläget gäller förmånen på följande flygplatser:

 • Espresso House – Malmö Airport
 • Espresso House – Luleå Airport
 • Espresso House – Landvetter (utrikeshallen)
 • Espresso House – Visby Airport
 • Espresso House – Kastrup-Köpenhamn
 • Espresso House – Vanda-Helsingfors
 • Ritazza – Oslo-Gardermoen (inrikesterminalen A8)
 • Taste by Nordrest – Arlanda Airport

Och på följande tågstationer:

 • Espresso House – Stockholm Centralstation, Centralhallen
 • Espresso House Stockholm Centralstation, Centralplan 15
 • Espresso House Göteborg Centralstation, Nils Ericson platsen 2
 • Espresso House – Malmö Centralstation, Skeppsbron 1
 • Espresso House – Malmö Centralstation, Lokgatan 3

Förmånen på tågstationer gäller på sträckorna Stockholm – Göteborg/Malmö (båda färdriktningarna), samt Malmö-Göteborg (båda färdriktningarna).

Hotellförmåner

Hotellstatus

Genom ditt Platinum-kort får du status hos flera hotellprogram, vilket i sin tur ger dig förmåner såsom gratis frukost, uppgraderingar, loungetillgång, välkomstgåvor o.s.v. I dagsläget ingår följande hotellstatusar i Platinum-kortet:

I rampljuset: Hilton Honors Gold 

Svit på Conrad i New York
Uppgradering till en fin svit på Conrad i New York, tack vare min Hilton Gold-status.

Hiltons lojalitetsprogram är ett av mina absoluta favoriter, och med Gold-medlemskap får man en hel drös med bra förmåner när man bor på Hilton-hotell. Det som är grymt med Hilton är att de har extremt många hotell globalt vilket gör det enkelt att vara lojal till kedjan. Dessutom har de hotell i olika prisklasser vilket gör att det är enkelt att lägga majoriteten av sina hotellvistelser hos dem.

Med Hilton Honors Gold tjänar du 25% mer Hiltonpoäng, får generellt bättre service, du får tidig/sen utcheckning och gratis frukost, och uppgraderingar i mån av plats. Ibland går vissa hotell ett steg längre och erbjuder andra förmåner, såsom välkomstgåvor, gratis middagar och liknande. Vanligtvis behöver man bo på Hilton-hotell 40 nätter om året för att få detta kort.

Fine Hotels & Resorts

Platinum-medlemmar har tillgång till ett program som heter Fine Hotels & Resorts. Det ger en hel drös förmåner på lyxhotell jorden runt. Man betalar oftast samma pris som att boka direkt hos hotellet. Man brukar också i regel få bättre service från hotellet då de vill göra det lilla extra för Platinum-medlemmar.  Vanliga förmåner brukar vara:

 • $100 USD-förmån (cirka 900 kr) som vanligtvis går att använda på mat & dryck, alternativt spa-tjänster
 • Gratis uppgradering
 • Gratis frukost
 • Gratis tidig/sen utcheckning
 • Gratis internet

Förmånerna har inget minimikrav på antal nätter – det innebär att du i praktiken kan bo en natt och få alla förmånerna, inklusive $100 USD-krediten. Jag bodde exempelvis på lyxhotellet Fairmont i San Francisco där jag betalade cirka $200 för en natt, men fick samtidigt gratis frukost, uppgradering, $100 USD att äta och dricka för. Drar man bort mat & dryck-förmånen, så har jag betalat cirka $100 USD för att bo på ett av San Franciscos absolut bästa hotell. Läs mer om den förmånen här.

Dining by Amex – 7 000 kr/år i restaurangförmåner i Sverige

Du får genom Dining by Amex en fantastisk förmån värd totalt 7 000 kr/år på utvalda restauranger i Sverige och utomlands:

 • Sex gånger om året får du som Platinum-medlem ta med dig en gäst och äta en 2-rätters på utvalda krogar. Du väljer själv om det är en förrätt och varmrätt eller varmrätt och efterrätt. Totalt värde cirka 7000 kr/år.

Du kan läsa mer om Dining by Amex i detalj i det här inlägget.

Fast track på utvalda flygplatser
Med Fast Track tar du dig snabbare genom säkerhetskontrollen på flygplatsen. Du får som Platinum-medlem ta med dig en gäst när du visar upp ditt Platinum-kort på utvalda flygplatser, listade nedan, oavsett vilket bolag du reser med:
 • Arlanda (Terminal 5 och Terminal 2)
 • Göteborg Landvetter
 • Malmö Airport
 • Helsingfors flygplats
Tillgång till Amex Experiences-appen

Som Platinum-medlem får du också tillgång till Amex Experiences-appen som löpande ger olika förmåner, rabatter och erbjudanden. Under året har de bl.a gett möjlighet till gratis blombud, cashback på utvalda butiker, restaurangrabatter, krediter hos UberEats och Wolt och mycket annat.

Fast track och loungetillgång på Avicii Arena

Du och upp till tre vänner får både fast track, dvs förtur i kön på Avicii Arena, samt tillgång till lounge där ni bjuds på varsin förfriskning.

Tillgång till Doctor Please!

Doctor Please är en digital tjänst som erbjuder medicinsk rådgivning kostnadsfritt. Du kan boka ett video-eller telefonmöte med en engelsktalande läkare dygnet runt oavsett vart du befinner dig. Läkarna kan utöver rådgivning också hjälpa till med att ordna digitala recept skickade direkt till ditt Doctor Please!-konto alternativt till ett lokalt apotek i den stad du befinner dig. Du skapar konto till Doctor Please! i Amex Experiences-appen.

En fantastisk reseförsäkring – inklusive hyrbilsförsäkring, inköpsskydd och returgaranti

Att säga att American Express Platinum kommer med en bra försäkring skulle vara årets underdrift. Kortet har utan tvekan den absolut bästa reseförsäkringen som går att få med ett kreditkort i Sverige. Den täcker alltifrån försenat baggage till hyrbil. Försäkringen gäller så fort du betalar minst 75% av din resa med ditt kort. Försäkringen är helt utan självrisk. Du kan således spara en hel del på att inte köpa tilläggsförsäkringar när du hyr bil, då Amex egna försäkring har full täckning för det.

En annan unik försäkringsförmån som sällan tas upp kring Platinum-kortet är inköpsskyddet och returgarantin. Inköpsskyddet täcker skador eller stöld på varor som är köpta med Platinum-kortet upp till 90 dagar från köptillfället. Denna ersättning täcker upp till 60 000 kr per år. Returgarantin ersätter dig om en handlare inte är villig att ta tillbaka en produkt inom 90 dagar från inköpstillfället, och Amex ersätter dig då med upp till 5 000 kr, maximalt 15 000 kr under ett år. En väldigt bra förmån med andra ord! Jag har gjort en utförlig genomgång av försäkringen som du kan läsa här om du är intresserad.

Läs fullständiga villkor för American Express Platinum-försäkring här.

Slutsats

Platinum-kortet är inte ett kort för alla, men om du reser någorlunda ofta betalar kortet för sig själv flera gånger inom bara några månader. De förmåner man får gör att man får en mycket bättre reseupplevelse när man väl reser. Det enda negativa jag ser med kortet är att den relativt till SAS Amex-korten har en sämre intagning av poäng, men såklart med högre flexibilitet i vad poängen kan användas till. Personligen använder jag ett SAS Amex Elite för alla köp jag gör, och ett Amex Platinum för förmånerna. Således kan jag maximera min poängintjäning och fortfarande få de bästa förmånerna. Kortet kan låta dyrt på rak arm, men man får snabbt ut värdet flera gånger om. Speciellt om man är flera personer i hushållet som använder kortet, då det som sagt ingår flera extrakort.

Månadskostnad: 650 kr/månad
Välkomstbonus: 1 000 000 Membership Rewards (värt cirka 6000:-) när du blir inbjuden och spenderar 45 000 kr inom 3 månader. Klicka HÄR för att få en inbjudan

Kortets egenskaper
 • Välkomstbonus på 1 000 000 Membership Rewards (värt cirka 6000:-) efter att du spenderat 45 000 kr inom 3 månader. Gäller vid inbjudan. Klicka HÄR för att få en inbjudan. 
 • 1 Membership Rewards per 1 kr på alla köp. Möjlighet till upp till 8 Membership Rewards per 1 kr genom Platinum Points Plus.
 • Membership Rewards ger dig flexibilitet – du kan använda dina poäng på flera olika sätt, från shopping till resor.
 • Platinumkortet kommer i metall.
 • Tillgång för dig och en gäst i Fast Track (separat säkerhetskontroll) på Terminal 2 & 5 (Arlanda), Göteborg-Landvetter, Malmö flygplats, samt Helsingfors flygplats.
 • Tillgång till American Express Global Lounge Collection, vilket ger dig och en gäst tillgång till över 1300 lounger världen över, med tillgång till Priority Pass, Delta Sky Club, Plaza Premium Airport Lounges.
 • Tillgång för dig och en gäst hos American Express Lounge by Pontus på Arlanda.
 • Tillgång för dig och två gäster hos American Express Centurion-lounger runt om världen.
 • Tillgång för dig på Lufthansas lounger i Frankfurt och München när du reser med Lufthansa, Austrian eller Swiss oavsett kabinklass.
 • ”Lounge on-the-go”, där man som medlem får ett frukost-eller lunch/middagspaket från Espresso House, Ritazza eller Taste by Nordrest.
 • Ett Platinum extrakort ingår, vilket gör att exempelvis din partner också kan handla med kortet. Tillsammans tjänar ni poäng snabbare. Extrakortsmedlemmar får exakt samma förmåner som huvudkortsinnehavare – dvs. även de får hotellstatus, Priority Pass och loungetillgång.
 • Förtur till konsertbiljetter via American Express Invites. Fast track (förtur i kön) på Avicii Arena. Du får också loungetillgång på Avicii Arena för dig och tre vänner, och väl på plats bjuds ni på varsin förfriskning.
 • Inbjudningar till VIP-event och kampanjer, samt rabatter och erbjudanden via Amex Experiences-appen.
 • Dining by Amex som ger dig plus en till person gratis 2-rätters på utvalda krogar, sex gånger om året, värt cirka 7 000 kr/år.
 • Doctor Please! som ger kostnadsfri medicinsk rådgivning av läkare under utlandsresa.
 • Hotelluppgraderingar och förmåner på många av världens bästa hotell genom Fine Hotels & Resorts.
 • Gratis status hos flera hotell och hyrbilsföretag som ger dig förmåner när du bor på hotell och hyr bil.
 • En riktigt bra reseförsäkring som täcker dig, din maka/make/sambo samt hemmavarande barn under 25 år. Reseförsäkringen är utan självrisk, och jag har t.ex under åren fått ersättning för trasiga glasögon, trasig väska och försenad ankomst. Även en hyrbilsförsäkring ingår helt utan självrisk. Marknadens absolut bästa kortförsäkring.  Läs fullständiga försäkringsvillkor för Platinum här. 

KLICKA HÄR FÖR ATT SÖKA KORTET OCH LÄSA MER